Nakit, posuđe i kozmetički pribor

Nošenje nakita i ukrašavanje lica bili su vrlo rašireni u faraonskom Egiptu. O tome svjedoče mnogi predmeti u kolekcijama diljem svijeta. U zagrebačkoj zbirci čuva se nekoliko ogrlica od staklene paste i kamena, prstena, te mnoštvo privjesaka i još neki zanimljivi predmeti povezani s tom temom. Među njima je i drveni češalj koji je vjerojatno služio za održavanje perika. Naime, među višim društvenim slojevima Egipćana bilo je uobičajeno brijanje glave i nošenje perika.

Također je zanimljiva i srcolika drvena žlica sa cvjetolikim ornamentima, koja je služila za nanošenje maskare.

Ogrlice su izrađene od nizova živih boja od zelene i tirkizne do tamnoplave i žute, koji su katkad dugoljastog, a katkad okruglog oblika. U nekim slučajevima su se amuleti (zaštitnički kipići bogova) i skarabeji kombinirali s elementima ogrlica, čineći tako nakit raskošnijim.

Posuđe fine izrade od alabastera također je imalo ulogu u kozmetici, odnosno, služilo je za držanje parfema. Osim toga, neke od posuda mogle su služiti u obrednim postupcima pri održavanju kultova. U njima se vjerojatno držao tamjan i ulje. Manje posude bile su držači za svijeće.

egipatska ogrlica s amuletimaOGRLICA S AMULETIMA
staklo/ emajl
kasno razdoblje
(747. – 332. g. pr. Kr.)

Ogrlica od plave staklene paste na koju su nanizani amuleti (9 kom). U sredini je najveći - amulet Anubisa.

 

egipatska ogrlicaOGRLICA
kamen
Novo kraljevstvo
(1550. – 1069. g. pr. Kr.)

Ogrlica u koju su nanizane različite vrste kamena crvenkasto smeđe i sive boje.

Drvena žlicaDRVENA ŽLICA
drvo
dimenzije 30 x 6,7 cm
Novo kraljevstvo
(1550. – 1069. g. pr. Kr.)

Fino graviran komad plosnatog drveta koji u donjem dijelu ima oblik buketa cvijeća, a u gornjem završava kao srcolika žlica. Predmet je najvjerojatnije imao ulogu u kozmetici. Odnosno, žlica je služila za pripremanje i nanošenje maskare na lice.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje