Kronologija dinastijskog Egipta

Faraonski Egipat jedna je od najstarijih civilizacija u povijesti čovječanstva. Kao samostalna država postojao je od otprilike 3100. do 30. godine prije Krista, kad je nakon Kleopatre VII bio uključen u Rimsko Carstvo.

Egipat je dobio naziv po gradu Koptosu, što je u grčkom bilo pretvoreno u Egiptos. Inače staroegipatski naziv iz faraonskih vremena bio je Kemet, od pridjeva kem – „crn“, „crna zemlja“, što je označavalo plodnu zemlju u žitnici doline Nila koja je prehranjivala Egipćane.

Smatra se da su u četvrtom tisućljeću prije Krista u Gornjem i Donjem Egiptu postojale dvije države koje su se nakon kraćeg ratovanja ujedinile. To se, kako se vjeruje, dogodilo nakon pobjede vojske kralja Narmera iz Gornjeg Egipta. On je prvi vladar Egipta koji se na poznatoj paleti iz Nacionalnog muzeja u Kairu – Narmerovoj ploči (ili paleti) prikazuje s krunom Gornjeg (recto) i Donjeg Egipta (verso).

Povijest egipatskih dinastija zabilježena je u različitim kraljevskim listama u Egiptu (liste iz Sakare, Abidosa, Serapeja itd.), te na nekim osobito važnim spomenicima koji se čuvaju u poznatim muzejima diljem svijeta (Palermski kamen, Torinski papirus itd.). No svi ovi izvori obuhvaćaju tek ograničena razdoblja ili dinastije. Jedinu cjelovitu kronologiju egipatskih vladara, podijeljenih u 30 dinastija napisao je na grčkom jeziku egipatski svećenik Maneton u 3. stoljeću prije Krista. Djelo se naziva Aegyptiaca i ono je bilo temeljem pri uspostavi kronologije kojom se služi današnja znanost.

Povijest Egipta duga tri tisućljeća do sada je najduže postojanje jedne države u povijesti civilizacije, a dijeli se na sljedeća glavna razdoblja i podrazdoblja:

Arhajsko razdoblje
3100. – 2686. g. pr. Kr.

_

Staro kraljevstvo
2686. – 2181. g. pr. Kr.

_

Prvo međurazdoblje
2181. – 2055. g. pr. Kr.

_

Srednje kraljevstvo
2055. – 1650. g. pr. Kr.

_ 

Drugo međurazdoblje
1650. – 1550. g. pr. Kr.

Novo kraljevstvo
1550. – 1069. g. pr. Kr.

_

Treće međurazdoblje
1069. – 747. g. pr. Kr.

Kasno razdoblje
747. – 332. g. pr. Kr.

_

Ptolomejsko razdoblje
332. – 30. g. pr. Kr.

_

Rimsko razdoblje
30. g. pr. Kr. – 395. g. po. Kr.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje