Grobna oprema

Zasebnu cjelinu u stalnom postavu Egipatske zbirke čine predmeti koji su izravno povezani s egipatskim običajima ukapanja mrtvih. Za potrebe didaktičkog prikazivanja grobnice sarkofag žene Kareset (ptolemejsko razdoblje 332. – 30. g. pr. Kr.) smješten je u improviziranu grobnicu zajedno s kanopama koje imaju glave četiri Horusova sina (Imset – čovjek, Hapi – majmun, Kebehsenuf – sokol i Duamutef – čagalj).

U kanope (ili kanopske vaze), nazvane tako prema jednom od odvojaka rijeke Nila, odlagali su se unutarnji organi izvađeni pri mumificiranju, a cijeli je postupak imao za cilj oslobađanje duše iz tijela. Kanope su se postavljale na četiri strane oko sarkofaga. U njih su se odlagali jetra, pluća, želudac i crijeva, jer se vjerovalo da su to organi povezani s ovozemaljskim životom te da su na neki način smetnja pri elevaciji duše u nebo.

Među zavjetnim darovima su i ušabti koji su se često prinosili u grobnice prilikom njihova obilaska, te Knjiga mrtvih čije su magične izreke trebale pomoći duši u savladavanju izazova onostrane realnosti.

Hipokefali su zasebna vrsta amuleta. To su okrugli diskovi od kartonaže koji su se stavljali ispod glave mumije kako bi je grijali. Na njima je napisan poseban magijski tekst iz 162. poglavlja tradicionalnog pogrebnog teksta Knjige mrtvih i oslikana vinjeta s motivom susreta dviju barki - Sunca i Mjeseca, te prikaz Amona s četiri ovnovske glave. Pojavljuju se od 26. dinastije (664. – 525. pr. Kr.).

U zidove grobnice su također ugrađivani pogrebni pečati koničnog (čunastog) oblika od gline, te pogrebna stele s invokacijsko-žrtvenim tekstovima. Smisao tog običaja nije u potpunosti razjašnjen.

Okrugli disk od kartonaže - hipokefalHIPOKEFAL
kartonaža
promjer 14 cm
kasno razdoblje
(747. – 332. g. pr. Kr.)

Okrugli disk od kartonaže koji se stavljao ispod glave mumije jer se vjerovalo da zagrijava tijelo, odnosno ka (duša) umrle osobe. U središnjem registru je Amon koji sjedi s četiri ovnovske glave. S obiju strana su mu po dva pavijana koji ga štuju podignutih ruku. U gornjem registru je solarna barka, a u donjem bik i tri ili četiri niža božanstva (vjerojatno četiri Horusova sina). Kružno oko prikaza je napisan ulomak teksta iz 162. poglavlja Knjige mrtvih.

sarkofag KaresetSARKOFAG I MUMIJA KARESET
obojeno drvo/ mumija
duž. 189 cm, šir. 63 cm
treće prijelazno razdoblje
(1069. – 747. g. pr. Kr.)

Drveni antropomorfni sarkofag žene po imenu Kareset, kćeri Padi-Ptaha, sastoji se iz vanjskog i unutarnjeg sarkofaga. U njemu se nalazi mumija. Sarkofag je oslikan uobičajenom ikonografijom i ispisan zaštitničkim izrekama i nabrajanjem žrtava duši gospodarice kuće Kareset.

Ušabti Uahib-Re-emakhetaUŠABTI UAHIB-RE-EMAKHETA
keramika
visina 17 cm
saisko razdoblje
(664.– 525. g. Pr. Kr.)

Bijela neobojena ušabti figura s imenom Uahib-Re-emakheta sina gospodarice kuće Sedi. Fino oblikovana glava, klaft i brada. Na tijelu urezan hijeroglifski invokacijski tekst uobičajen za ušabte u osam redaka.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje