Amuleti

Amuleti su mali predmeti koji su u egipatskoj, kao i u svim drugim uljudbama, korišteni kao nakit koji je u skladu s vjerovanjima narodne religije, onima koji su ga nosili pružao stanovitu magijsku zaštitu. Amulet je predmet koji zahvaljujući svojoj simbolici i obliku sadržava moć bogova, te se vjeruje da vlasnika čuva od loših utjecaja sudbine i omogućuje dobru sreću.

U Egiptu su izrađivani brojni različiti amuleti, a među najpopularnijima bili su skarabeji, oko uđat, hramski stup, kipići božanstava (Toeris za plodnost, Tot za mudrost, Bes za zaštitu od demona i zlih sila, itd.), trijade bogova i neki drugi.

U zagrebačkoj zbirci zastupljeni su gotovo svi tipovi amuleta-privjesaka koji su se, navedeni na kožu, nosili oko vrata ili na prstenju, ili su bili dijelom neke od širokih ogrlica menat. Većina amuleta izrađena je od staklene paste i raznih vrsta keramike. Ima ih i od kamena, a nešto rjeđi su amuleti od bronce.

Specifičnu grupu amuleta koji su posvećeni mrtvima čine skarabeji srca. Oni su znatno veći i masivniji od običnih skarabeja i najčešće su izrađivani od kamena. To su najčešće porfirit, serpentinit i druge vrste tvrdog kamena. Skarabeji srca (V13, 29) stavljali su se u grobnice (katkad i na mjesto srca u mumije), a prema narodnim vjerovanjima oni su trebali pomoći duši umrloga da na posljednjem sudu pred Ozirisom bude presuđena kao pravednik ("onaj čija je riječ istinita"), te zahvaljujući tome prijeđe u vječni život u onostranom kraljevstvu. Radi toga se na skarabeje srca urezivalo 30. poglavlje Knjige mrtvih u kojem vlasnik grobnice nagovara svoje srce da na posljednjem sudu svjedoči u njegovu korist.

AMULET TROJSTVA
fajansa

Amulet-privjesak od staklene paste. Reljefni prikaz božanskog trojstva. U sredini je Horus, lijevo Izida, desno Neftida. Površina likova je izglodana, ali su njihovi glavi atributi vidljivi. Na poleđini rupa za provlačenje kože za nošenje oko vrata.

amulet oka uđatAMULET OKA UĐAT
fajansa
dužina 4,5 cm, širina 5,5 cm
Novo kraljevstvo
(1550. – 1069. g. pr. Kr.)

Amulet od keramike na kojem je oko uđat (Horusovo oko) postavljeno u ovalni oblik. Vjerojatno se nosilo kao broš ili privjesak.

 

KAMENI SKARABEJ SRCA
crni izmijenjeni porfirit
dužina 5,7 cm, širina 4,2 cm
treće međurazdoblje
(1069. – 747. g. pr.Kr.)

Skarabej srca s tekstom u devet redaka na poleđini, crne boje. Površina mu je presvučena prozirnim slojem.

KAMENI SKARABEJ SRCA
tamnozeleni sitnozrnati pješčenjak
dužina 7,8 cm, širina 4,8 cm
treće međurazdoblje
(1069. – 747. g. pr.Kr.)

Skarabej srca fine izrade s tekstom u devet redaka na poleđini. U tekstu je 30. poglavlje Knjige mrtvih.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje