Kada i gdje je nastao prvi novac?

Kada i gdje je nastao prvi novac?

Prve kovanice pronađene su isključivo u Lidiji, Joniji, nekim dijelovima Mizije na sjeveru i Karije na jugu, dakle na prostoru Male Azije, odnosno današnje zapadne Turske. Izrađene su od elektruma, umjetno dobivenog metala koji se proizvodio dodavanjem srebra zlatu.

Danas se nažalost još uvijek ne može utvrditi točna godina, a ni stoljeće kada je prvi puta proizveden novac. Postoje dvije skupine stručnjaka, jedni koji smatraju da je novac nastao u posljednjoj trećini 7. st. pr. Krista (oko 630. g. pr. Krista), a drugi da je nastao sredinom 6. st. pr. Krista (oko 550. g. pr. Krista).

Kovanice od elektruma bile su izrazito vrijedne zbog čega ih je bilo gotovo nemoguće upotrijebiti u svakodnevnim trgovačkim transakcijama, odnosno za kupnju svake vrste robe, primjerice, štruce kruha. Iz tog su razloga bile nepraktične u svakodnevnoj kupnji, a to svakako nije glavno obilježje novca, nego upravo suprotno.

S obzirom na to da se i dalje sa sigurnošću ne zna vrijeme kad je novac nastao, tko je bio odgovoran za njegovu izradu te s kojom se namjerom uopće proizvodio. No ono što se dogodilo u Maloj Aziji u 7. ili 6. st. pr. Krista svojevrsna je revolucija koja je zauvijek promijenila svijet.

 

Foto:
Avers i revers novca od elektruma iz zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu
AMZ/A. Bertol Stipetić

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje