Portret žene (Krispine?) iz Siska

Arheološki muzej u Zagrebu čuva mramorni portret žene pronađen u Sisku koji svojim stilskim i tehnološkim karakteristikama odgovara drugoj polovini 2. st., kada na kamenu plastiku znatno utječu portreti carica poput Faustine Mlađe, Lucile i Krispine.

Sačuvana je glava, nešto manja od prirodne veličine, odlomljenog vrata i lijevog uha, djelomično otučene kose, gornje usne i nosa. Frizura je, uskom pletenicom što se odvaja u dva kraka koja su potom spojena na čelu, podijeljena u dva segmenta. Dok je prednji, čeoni segment potpuno gladak, stražnji, zatiljni segment podijeljen je u pramenove u obliku krišaka dinje koji se spuštaju sve do kraja lubanje. Završeci pramenova isprepleteni su u pletenicu koja je kružno izvedena na zatiljnom dijelu, a kroz čije se središte jasno vide detalji frizure. Pletenica je pričvršćena na zatiljku, a uši nisu prekrivene masom kose.

Kako je ovaj spomenik lišen arheološkog konteksta, ne možemo sa sigurnošću tvrditi prikazuje li on neku od žena carske obitelji, privatnu osobu ili možda svećenicu izijačkog kulta, no izvjesno je kako je nastao pod snažnim utjecajem onovremenog portretnog stila. Usprkos manjim varijacijama u izvedbi elemenata frizure ili pak slabije izraženim zjenicama i šarenicama, ovaj je spomenik veoma sličan znanim portretima Brutije Krispine, supruge cara Komoda.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje