Portret bradatog muškarca (vojnički car?) iz Zagreba

Mramorna glava bradatog muškarca pronađena je oko 1870. godine prigodom kopanja zdenca posjednika Poličanskog u Petrinjskoj ulici 3 u Zagrebu.

Nije nam znano kako je došla u posjed Ivana Kukuljevića pl. Sakcinskog, no on ju je 1873. godine darovao tadašnjem Arheološkom odjelu Narodnog muzeja (danas Arheološki muzej u Zagrebu).

Portret prikazuje mlađeg muškarca u naponu snage, zamagljenog pogleda duboko urezane zjenice, nešto izdužene i zašiljene brade, s dvije duboke bore na čelu i polumjesečastim pramenovima blago zakovrčane kose. Prema stilskim karakteristikama, portret nalikuje prikazima rimskih careva, Voluzijana (251.- 252. god.) ili Karina (283.- 285. god.), ali imajući u vidu fenomen oponašanja izgleda carskih ličnosti, ne možemo sa sigurnošću tvrditi jeli doista riječ o carskom ili privatnom portretu.

S obzirom na to da je spomenik pronađen u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, dakle izvan urbanih središta u antičko vrijeme, možebitno u arealu manjeg naselja ili vile rustike, vjerojatnije je da ovaj spomenik, kolokvijalno zvan „Petrinjac“, portretira privatnu osobu.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje