Askos s ručkom u obliku stiliziranog bika iz Kaptola

Tijekom starijeg željeznog doba (9.- 4. st. pr. Kr.) ratničke elite istočnog halštatskog kruga, kojem je pripadao i veći dio prostora kontinentalne Hrvatske, svoj su visoki društveni status pokazivale organiziranjem i sudjelovanjem na gozbama. O gozbovanju (formaliziranom zajedničkom ispijanju hrane i pića) na našim prostorima danas najviše znamo iz grobova željeznodobnih moćnika, u čijim su bogato opremljenim grobnim komorama pod tumulima vrlo često bili priloženi i setovi posuđa za držanje, posluživanje, miješanje i ispijanje hrane i pića. Jedna od takvih posuda je i askos iz Kaptola.

Askosi su vrlo karakteristično oblikovane posude koje su služile kao vrčevi za držanje i izlijevanje alkoholnog pića te su bile široko rasprostranjene unutar grčkih i italskih zajednica na Mediteranu. Vjeruje se kako posebni ljevkasti oblik askosa izveden u keramici imitira oblik životinjskih mješina koje su originalno služile u istu svrhu.

Askos iz tumula XII s groblja Kaptol-Čemernica s ručkom u obliku bika pripada maloj skupini željeznodobnih askosa čiji je prostor rasprostiranja ograničen na prostor južne Panonije. Karakteristika ovog rijetkog i specifičnog tipa posude su upravo ručke koje su oblikovane u obliku bovida. Kako plastični prikazi bika na keramičkom posuđu većinom potječu iz ekskluzivnih grobnih cjelina, smatra se da je simbolika bika imala i dublje značenje, koje je vjerojatno bilo vezano uz zagrobni život.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje