OLEVM ET VINVM ADRIATICVM

Jana Kopáčková

OLEVM ET VINVM ADRIATICVM - Production of Olive Oil and Wine in Roman Histria and Dalmatia
Opera Varia Musei Archaeologici Zagrabiensis 06

Monografija „OLEVM ET VINVUM ADRIATICVM - Production of Olive Oil and Wine in Roman Histria and Dalmatia” autorice dr. sc. Jane Kopáčkove, stručne suradnice Antičkog odjela AMZ-a, djelomično je temeljena na doktorskoj disertaciji autorice „Social and Economical Situation of Countryside in the Roman Province of Dalmatia and in the Histria in the 1st century BC - 5th century AD“, obranjenoj 2021. godine na Institutu za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Karlova sveučilišta u Pragu.

Knjiga predstavlja rezultate dugogodišnjih znanstvenih istraživanja o maslinovom ulju i vinu u rimskom svijetu te odgovara na pitanja kada i kojim putevima su maslina i vinova loza došle na istočnu Jadransku obalu, kako su se uzgajale i koje su metode Rimljani koristili u proizvodnji maslinovog ulja i vina, dvije glavne namirnice antičke prehrane. Znanstvenici su prije smatrali da je proizvodnja vina i maslinovog ulja na istočnom Jadranu bila rijetko zastupljena, iako su klimatski uvjeti zapravo savršeni – topla mediteranska klima, puno sunca i obilje južnih padina u priobalnom dijelu. Rezultati novih istraživanja pokazali su upravo suprotno – proizvodnja vina i maslinovog ulja u rimsko doba u Histriji i Dalmaciji bila je široko raširena i na ekonomskoj karti rimskog svijeta zauzimala čvrstu poziciju.

Iako je knjiga prvenstvo namijenjena znanstvenoj publici, može biti korisna i pojedincima zainteresiranima za lokalnu povijest, proizvodnju maslinovog ulja i vina ili svakodnevni život drevnih civilizacija Mediterana.

Pregled knjige OLEVM ET VINVUM ADRIATICVM - Production of Olive Oil and Wine in Roman Histria and Dalmatia

Contents

Preface
Foreword
Acknowledgments
About the author
Introduction
Cultivation of olive trees and grapevine and the production of olive oil and wine
Plantation
Landowners
Imperial policy and wine growing
Stone monuments and the production of wine and olive oil
Agricultural implements as evidence of wine production
Typology and terminology
Calcatorium
Olive mill
Base of arbores
Forum, area and masonry platform
Prelum and counterweight
Decantationtank
Storage room
Production of wine and olive oil in Late Antiquity
Decoration and Christian symbolism
Pressing devices and the early Christian Church
Conclusion
Abbreviations
Epigraphy
Ancient Sources
Bibliography
Catalogue Histria
Catalogue Dalmatia
Tables
Maps
Annex

Impressum

Nakladnik: Arheološki muzej u Zagrebu
Za nakladnika: Ivan Radman-Livaja
Autorica: Jana Kopáčková
Uredništvo: Jacqueline Balen, Tomislav Bilić, Ivan Drnić, Ivan Radman-Livaja, Ana Solter, Filomena Sirovica
Urednik: Ivan Radman-Livaja
Tehnički urednik: Hana Ivezić
Recenzenti: Dimitri Van Limbergen, Pavel Titz
Lektura engleskog jezika: Martin Mayhew, Neven Divjakinja
Oblikovanje i priprema za tisak: Svjetlana Šegović
Tisak: Tiskara Zelina d.d.
Naklada: 400

Zagreb, 2023.

ISBN: 978–953–8143–55–7

Izdavanje ove knjige financijski su pomogli Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje