Antičke radionice

edukativna radionica Pišemo i čitamo grčki alfabet

  U Arheološkom muzeju u Zagrebu izloženo je nekoliko vrlo važnih grčkih pisanih spomenika koji svjedoče o kolonizaciji antičkih Grka na naše otoke. Posebno je važna tzv. Lumbardska psefizma, koja se nadopunjuje novim nalazima i daje sve jasniju priču o doseljenju Grka na otoku Korčuli. Uz ove spomenike, sudionici radionice upoznaju se s grčkim alfabetom, koji se u svojoj novoj inačici značenja, još uvijek koristi kao službeno pismo u Grčkoj.
  Cijena po sudioniku: 15,00 kn
  Ciljana skupina
 

5. - 8. razred OŠ
1. razred SŠ
  Trajanje stručnog vodstva i radionice: 60 min
  Broj sudionika: do 25

Edukativna radionica Mozaici

  Na mnogim antičkim lokalitetima arheolozi su pronašli predivne zidne i podne mozaike. Nama najbliži takav jedan lokalitet je rimska Andautonija u Ščitarjevu pored Velike Gorice. Antički Rimljani mozaike su radili od stakla, keramike ili kamena. Predstavljali su razne motive, ali i različite poruke. Uz vodstvo kroz Antičku zbirku, sudionici ove radionice upoznaju se s tehnikom izrade rimskih mozaika i izrađuju svoj mozaik uz pomoć materijala poput kolaža, moosgumija i plastike.
  Cijena po sudioniku: 15,00 kn
  Ciljana skupina: 4. - 8. razred OŠ
  Trajanje stručnog vodstva i radionice: 90 min
  Broj sudionika: do 25 (moguć je rad u grupama te izrada jednog velikog mozaika)

Edukativna radionica Grčke vaze

  U stalnom postavu Antičke zbirke izložene su keramičke grčke oslikane posude. Grčke oslikane posude odlikuju se bogatstvom oblika, namjene i umjetničkim stilovima. U našem muzeju najviše su zastupljene posude crnofiguralnog i crvenofiguralnog stila. Kroz stručno vodstvo i radionicu, sudionici upoznaju oblike grčkih posuda, zbog čega su ih toliko puno izrađivali, čemu su sve služile i kako se na njih gleda u današnje vrijeme. Sudionici oslikavaju predloške grčkih vaza.
  Cijena po sudioniku: 15,00 kn
  Ciljana skupina: 1. - 5. razred OŠ
  Trajanje stručnog vodstva i radionice: 60 min
  Broj sudionika: do 25

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje