Nova iberoamerička fotografija

Izložba
Nova iberoamerička fotografija

2. - 13. lipnja 2022.

Galerija AMZ
Pavla Hatza 6, Zagreb
ulaz besplatan

Izložba Nova iberoamerička fotografija ne daje iscrpan pregled beskrajnog kreativnog potencijala suvremene fotografije cijelog Iberoameričkog prostora, kako kažu organizatori izložbe, već ističe određene fragmenate te cjeline omeđene dvama zajedničkim jezicima i zajedničkom kulturom. Taj golemi kulturni prostor je nakon napuštanja eurocentričnih estetskih kanona počeo slušati svoj vlastiti glas i dao se zavesti prizorima svojih ogromnih periferija. Glas koji odiše kreativnošću i inovatinovšću u svim svojim umjetničkim ostvarenjima. Stvarnost tog rasno izmiješanog svijeta i kvaliteta vizualne umjetnosti u Iberoamerici odrazili su se u živopisnosti izloženih fotografija.

Ova kaleidoskopska izložba, koja prikazuje sve dimenzije kulture koja se prostire na dva kontinenta, inicijalno je bila postavljena u palači „Palais Wiener von Welten“ – sjedištu Instituta Cervantes u Beču, te sada dolazi u Zagreb. Osmislio ju je i pripremio Bečki Iberoamerički klub (CIAV), a sastoji se od 40 fotografija 28 suvremenih umjetnika iz 18 zemalja.

Izložba Nova iberoamerička fotografija rezultat je suradnje 23 veleposlanstva zemalja Latinske Amerike, Andore, Portugala, Španjolske i Instituta Cervantes, članica Bečkog Iberoameričkog kluba, čiji je osnovni zadatak stvaranje zajedničke sinergije s ciljem veće vidljivosti Iberijske Amerike u cjelini, njezinih službenih jezika – španjolskog i portugalskog, te njezinih kultura. Radi se o skupini različitih zemalja od kojih svaka ima svoje posebnosti, interese, vlastiti identitet, dostignuća u znanosti, umjetnosti i kulturi, ali su povezane jakim vezama kulturnog i jezičnog srodstva. Veleposlanstva Španjolske, Brazila, Portugala i Čilea u Hrvatskoj i Institut Cervantes, zajedno s ostalim članicama Bečkog Iberoameričkog kluba, dovode izložbu u Zagreb kako bi hrvatskoj publici prikazali i s njom podijelili stvarnost hispanskog i luzofonog svijeta.

Impresum:

Organizacija: Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj, Veleposlantvo Brazila u Hrvatskoj, Veleposlanstvo Čilea u Hrvatskoj, Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj, Institut Cervantes u Beču, Institut Camões, Klub Iberoamerika Beč, Arheološki muzej u Zagrebu

Oblikovanje postava izložbe: Hana Ivezić, Jana Kopáčková, Vedrana Misita Držanić

Postav izložbe: Ivan Troha

Grafičko oblikovanje: Srećko Škrinjarić

Kustosice izložbe: Hana Ivezić, Jana Kopáčková

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje