Izložba

Izložba
Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti

20. ožujka - 7. lipnja 2020.
Arheološki muzej u Zagrebu

Kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međuriječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija?

Odgovor na to pitanje ponudit će izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti koja će široj javnosti predstaviti nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.

Predmeti koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Sisak i Mađarskog nacionalnog muzeja (Magyar Nemzeti Múzeum), popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog  naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za osvajanje Panonije, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, i ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija.

Ova će izložba predstaviti dvjestotinjak arheoloških predmeta, ali i brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualne materijale kojima će se pokušati dočarati život stanovnika Segestike i Siscije.

otvorenje izložbe
20. ožujka 2020., 19 sati

Organizacija izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu

Autor izložbe: Ivan Drnić

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje