Izložba

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti, stradala u potresima 22. ožujka 2020. godine, prvi puta bit će prikazana publici u Gradskom muzeju Sisak. Svečano otvorenje izložbe održat će se 7. listopada 2020. s početkom u 20 sati u Gradskom muzeju Sisak.

Izložba Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti prvi puta javnosti trebala je biti predstavljena 20. ožujka 2020. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Zbog pandemije izazvane novim koronavirusom njeno otvorenje je odgođeno, no autor izložbe, tehnička služba i ostali muzejski suradnici završne radove na izložbi obavili su do petka 20. ožujka. Izložba nije izdržala udare potresa 22. ožujka.

Arheološki muzej u Zagrebu planira postaviti i publici predstaviti izložbu Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti u prvoj polovici 2021. godine.

Izložba
Segestika i Siscija - naselje s početka povijesti

Kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međuriječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija?

Odgovor na to pitanje ponudit će izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti koja će široj javnosti predstaviti nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.

Predmeti koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Sisak i Mađarskog nacionalnog muzeja (Magyar Nemzeti Múzeum), popraćeni rezultatima suvremenih arheoloških istraživanja, omogućili su uvid u kontinuirani razvoj sisačkog pretpovijesnog  naselja tijekom cijelog prvog tisućljeća prije Krista, sve do 35. godine pr. Kr. Tada ovo naselje, smješteno na strateškom položaju ključnom za daljnji prodor uPanoniju, osvajaju rimske legije predvođene Oktavijanom, budućim carem Augustom, i ono postaje važno vojno uporište, a kasnije i slavni rimski grad Siscija.

Ova će izložba predstaviti dvjestotinjak arheoloških predmeta, ali i brojne ilustracije, rekonstrukcije i audiovizualne materijale kojima će se pokušati dočarati život stanovnika Segestike i Siscije.

Impresum

Organizacija izložbe: Arheološki muzej u Zagreb i Gradski muzej Sisak

Autor izložbe: Ivan Drnić

Grafičko oblikovanje izložbe: Studio Šesnić&Turković, Barbara Bjeliš, Marko Šesnić, Goran Turković

Postav Izložbe: Studio Šesnić&Turković, Ivan Drnić, Slađana Latinović

Izrada rekonstrukcija u izložbi: Vedran Mesarić

Posuđene rekonstrukcije: Tena Karavidović, NP Krka (Nataša Zaninović)/Saša Vitale

3D video rekonstrukcije: Marin Mađerić, Narodni muzej Prag/cine4net

Ilustracije: Simon Bogojević Narath

Crteži: Miljenka Galić

Karta: Marjeta Šašel Kos

Lektura Hrvatskog jezika: Alka Domić Kunić

Prijevod na engleski: Ana Đukić

Lektura engleskog jezika: Kelly Reed, Emily Zavodny

Restauratorski radovi: Slađana Latinović, Zrinka Znidarčić, Damir Doračić, Marina Gregl

Tehnička izvedba izložbe: Vedran Mesarić, Robert Vazdar, ivan Fakleš, Ivan Troha

Stručni suradnici: Tomislav Bilić, Kristina Brkić, Ana Đukić, Alka Domić Kunić, Julija Fileš Kramberger, Tena Karavidović, Darija Ložnjak Dizdar, Ivan Radman-Livaja, Siniša Radović, Marta Rakvin, Katharina Rebay-Salisbury, Kelly Reed, Emily Zavodny

Edukativni program: Zorica Babić

Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Predmete na izložbi ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Sisak, Magyar Nemzeti Múzeum

Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Arheološki muzej u Zagrebu, Triglav osiguranje, Gradska plinara Zagreb, Zaks, Ars kopija d.o.o.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje