Projektni partneri

Općina Donja Voća nalazi se u podnožju Ravne gore na sjeveru Hrvatskog zagorja te obuhvaća 8 naselja: Budinšćak, Donja Voća, Fotez Breg, Gornja Voća, Jelovec Voćanski, Plitvica Voćanska, Rijeka Voćanska i Slivarsko. Voća se spominje u prvom cjelovitom popisu župa Zagrebačke biskupije davne 1334. godine, kao Parochia antiqua (u prijevodu – od pamtivijeka), odnosno, Ecclesia S. Martini apud Woycha.

Na području općine nalazi se arheološko nalazište špilje Vindije, zaštićeno kulturno dobro koje se ujedno može smatrati geološkim, geomorfološkim i botaničkim spomenikom prirode. Pronađeni materijalni ostaci sežu od paleolitika do ranoga srednjeg vijeka, a kosturni ostaci omogućuju praćenje evolucije od neandertalaca prema suvremenom čovjeku. Svi nalazi upućuju da se špilja upotrebljavala za život i kao skrovište od 40.000 godina prije Krista pa sve do 9. stoljeća poslije Krista.

Općina Radenci ustanovljena je 1994. godine te s površinom od 34,1 km² pripada među manje općine u Republici Sloveniji. U Općini Radenci živi oko 5200 stanovnika.
Općina je smještena između ravnica uz rijeku Muru, Slovenskih gorica i Ščavniške doline.
Područje općine poznato je po termalnim i mineralnim izvorima koji su Radencima dali status lječilišta.
Općinu je najbolje doživjeti polako – pješice ili biciklom duž staze Atile, staze tramvaja, staze Sv. Martina ili biciklističkom stazom Mura-Drava. Znatiželjniji posjetitelji željni zdravlja mogu proći Stazom izvora života, na kojoj se nalaze vrela: Petanjski vrelec, Železni vrelec, Črna mlaka.

Lječilišni park u Radencima vrijedno je kulturno dobro koje je uvršteno u Registar nepokretne kulturne baštine Republike Slovenije. Njegovi počeci sežu u sedamdesete godine 19. stoljeća, kada je području lječilišta izgrađeno nekoliko objekata. Na gornjoj terasi lječilišta dr. Karl Henn dizajnirao je uređenje parka koji je kasnije nazvan Parkom sjena, te je zasađen smrekom. Godine 1936. lječilišni park doživio je nekoliko promjena za koje je zaslužna dizajnerica krajolika Ilse Fischerauer. Sjeverno od plantaža smreka oblikovan je Park Sunca geometrijskog rasporeda s izrazito otvorenim dizajnom kojemu su dodani vodeni motivi. Lječilišni se park tijekom godina mijenjao, tijekom obnove starih građevina i izgradnje novih objekata.

Jako nevrjeme uništilo je 75 % parka 2008 godine. Danas se park polako obnavlja te postaje prostor druženja te poprište različitih turističkih i kulturnih događaja.

Općina Zreče s površinom od 67 km² te 6500 stanovnika uvrštena je među srednje velike slovenske općine. Izrazito je orijentirana na turizam i industriju te nudi 4000 radnih mjesta.
Brojni arheološki nalazi pronađeni na Brinjevoj gori i Gračiču svjedoče o prvim naseljima na području Zreča, a prvi pisani izvori pojavljuju se još krajem 10. stoljeća u ranom srednjem vijeku, kada je Zreče bilo podijeljeno na nekoliko crkvenih i svjetovnih gospodarstava. Od gradova, najvažniji je bio grad Freudenberg koji se nalazio na brdu ispod Brinjeve gore.

U Zrečama su se vrlo rano počele razvijati pilane, mlinice, staklarstvo, drvna industrija, manji rudnici te, posebice, kovanje, koje se nakon Prvog svjetskog rata razvilo u pravu kovačku industriju. Danas je Zreče poznato po razvijenom gospodarstvu kroz djelatnost tvrtki Unior d.d., Unitur d.o.o., Weiler abrasives d.o.o. i GKN Driveline Slovenija d.o.o., kao i po poljoprivredi, dok je razvoj malih gospodarstava važan čimbenik cjelokupnog gospodarskog rasta općine.

Zadnjih desetljeća turizam je postao najvažnija gospodarska grana u Općini Zreče. Razvijeni su Klimatsko-turistički centar Rogla, na nadmorskoj visini od 1500 metara, te Terme Zreče, kao i privatna turistička ponuda, koja nadopunjuje turističku ponudu općine privatnim hotelima, izletničkim i turističkim gospodarstvima te apartmanima.

Muzej Turopolja jest muzej zavičajnog tipa i jedna od vodećih kulturnih institucija šireg područja Velike Gorice. Današnja zgrada Muzeja Turopolja, nekadašnja gradska vijećnica Plemenite općine turopoljske, tzv. turopoljski grad, izgrađena je sredinom 18. stoljeća uz gradski park u središtu Velike Gorice.

Od svog osnivanja 1960. godine, Muzej prikuplja i čuva arheološku, etnografsku, likovnu i kulturno-povijesnu građu s područja Turopolja. Osim prikupljanja i očuvanja materijalnih predmeta, Muzej je uključen u zaštitu, očuvanje i promociju nematerijalne baštine (narodnih običaja i napjeva, tradicionalnih vještina i zanata). Muzej priređuje brojne programe i manifestacije koje financiraju Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture. U svim svojim programima (Noć muzeja, Međunarodni dan muzeja, Perunfest u dvorcu Lukavcu, Ladanje u kuriji Modić-Bedeković, Dani europske baštine, izložbe, radionice, predavanja ogranka Velike Gorice Matice hrvatske) kroz sadržaje obuhvaća sve dobne skupine. Muzej kod svoje publike i korisnika želi potaknuti svijest o važnosti kako materijalne tako i nematerijalne kulturne baštine, te ih što više uključiti u rad kao predavače, kazivače i sukreatore različitih programa.

Sveučilište u Ljubljani najveća je i najstarija visokoškolska i znanstveno-istraživačka ustanova u Sloveniji, koja je 2019. proslavila svoju stotu godišnjicu. Sveučilište obuhvaća 23 fakulteta i 3 umjetničke akademije s preko 400 različitih studijskih programa. Sveučilište danas broji više od 40.000 studenata. Filozofski fakultet, čiji je dio i Odsjek za arheologiju, sastavnica je sveučilišta od njegova početka. Sudjelovanje Odsjeka na domaćim i međunarodnim projektima povezanima sa zaštitom i promocijom kulturne baštine pomaže u javnosti stvoriti svijest o tome da prošlost i baština nisu daleki pojmovi, već da čine važan dio života naših zajednica.

Arheološki muzej u Zagrebu jedna je od vodećih arheoloških muzejskih institucija u Republici Hrvatskoj i direktni slijednik Narodnog muzeja, najstarije muzejske ustanove u Zagrebu, osnovane 1846. godine.

U muzeju se danas čuva više od 450 000 predmeta, podijeljenih po zbirkama (pretpovijesna, antička, srednjovjekovna, egipatska i numizmatička). U sklopu pretpovijesne zbirke u muzeju se nalaze i predmeti iz špilje Vindije, nalazišta najpoznatijeg po nalazima ostataka neandertalaca i ranih modernih ljudi te njihove materijalne kulture s kraja srednjeg i gornjeg paleolitka (starijeg kamenog doba). Nalazi iz špilje Vindije koji se čuvaju u Arheološkom muzeju pripadaju kasnijim razdobljima pretpovijesti i povijesti. 

Osim muzejskim, od osamdesetih godina 19. stoljeća muzej se bavi istraživačkim radom te sustavnim arheološkim istraživanjima. Danas Arheološki muzej u Zagrebu provodi različita nedestruktivna te zaštitna i sustavna arheološka istraživanja u različitim dijelovima Hrvatske.

Također, muzej je vrlo aktivan na polju promocije i popularizacije arheologije, približavajući je široj javnosti svih uzrasta. Tijekom prethodnih godina organiziran je velik broj arheoloških škola, edukativnih radionica i izložbi od kojih se posebno treba istaknuti one organizirane u aktivnoj suradnji s pripadnicima lokalne zajednice u primjerice, Osječko-baranjskoj, Zadarskoj te Požeško-slavonskoj županiji.

PRIDRUŽENI PARTNERI
Turistička zajednica Hrvatske
Slovenska turistična organizacija

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor