Projektne aktivnosti općine Radenci

Općina Radenci je u okviru projekta provela brojne aktivnosti povezane s arheološkim nalazima. Proveli smo tematske radionice za djecu na temu prapovijesnih lica, s knjigama o prapovijesti, prapovijesnom vremenskom radionicom i radionicom kiparstva. Uredili smo plato ispred pošte s novom podlogom od mješavine asfalta i kamena, dodali smo informativnu ploču s osnovnim informacijama o projektu, a postavili smo i česmu te informativni spomenik s QR-kodom gdje će posjetitelji dobiti sve potrebne informacije oprojektu. Na plato smo postavili prapovijesni interpretacijski poligon za učenje koji na inovativan i zabavan način predstavlja različita razdoblja prapovijest. Navedeni poligon polazišna je točka edukativne staze „Od kamena do željeza”. Plato smo opremili vremenskom crtom s prapovijesnim dobima u obliku kamenih sjedala. Svaki kamen predstavlja jedno doba prapovijesti.

   

Tematska edukativna staza „Od kamena do željeza” bit će uvrštena među zaštićena područja vrtno-arhitektonske baštine naselja Radenci – lječilišni park. Posjetitelji će otkriti poveznicu između prapovijesti i novije povijesti Radenaca.

   

Prva točka: „Prapovijesni plato”. Uz pomoć informativne ploče koja prikazuje geološka razdoblja i doba prapovijesti te vremenske crte posjetitelj može produbiti svoje znanje o razvoju Zemlje.

Na drugoj točki kod ljekovitog izvora upoznat ćemo bakreno doba i nastanak mineralne vode.

Na trećoj točki kod spomenika „Tri gracije” govorit će se o brončanom dobu i poveznici između razvoja turizma i punjenja mineralne vode u Radencima. Spomenik je postavljen povodom 100. obljetnice rada tvrtke Radenska.

Na četvrtoj točki kod Petanjske slatine bit će predstavljeno željezno doba, a istovremeno će posjetitelji moći upoznati ovaj jedinstveni izvor vode i njegovu okolicu.

Kako bi razumijevanje sadržaja staze bilo jednostavnije i kako bi se olakšala orijentacija, pripremit ćemo prezentacijski prospekt. Izdat ćemo 4000 primjeraka na 4 jezika (SL, HR, EN, DE).

Organizirat ćemo potragu za skrivenim blagom koja će se odvijati tijekom prapovijesnog poligona za učenje te tematske staze „Od kamena do željeza”. Zatim nastavljamo s tematskim radionicama. Provest ćemo još šest stručnih radionica za srednjoškolce na temu prapovijesnog oruđa. Za osnovnoškolce ćemo pripremiti cjelodnevni događaj „Prapovijesni grad” koji će obuhvaćati četiri radionice na temu umjetnosti u prapovijesti, pod mentorstvom stručnog tima umjetničkih voditelja.

Projekt će biti završen pripremom cjelovitog turističkog proizvoda i po prvi put će biti organiziran izlet. Na partnerskom teritoriju povezat ćemo rupe u vremenu i druge zanimljive točke prapovijesti te time oblikovati novi prekogranični turistički proizvod. On će objedinjavati pet područja života naših prapovijesnih predaka: kako su radili, kako su živjeli, gdje su boravili, što su jeli i kakve su bile njihove navike.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor