Projektne aktivnosti općina Donja Voća

Općina Donja Voća u okviru je projekta rekonstruirala cestu do špilje Vindije. Također je u suradnji s Elektrom Varaždin postavila električnu infrastrukturu u okolici špilje te uredila infrastrukturu za mogućnost uporabe interneta na području špilje. Pored ceste uređen je plato, gdje se nalazi info kućica s turističinim sadržajima za posjetitelje. Info kućica opremljena je modernom opremom koja je na raspolaganju svim posjetiteljima.Također, općina će pozvati lokalne gospodarske objekte i OPG-ove da svoje proizvode izlože turistima kako bi potaknula lokalni gospodarski razvoj i prepoznatljivost lokalnih proizvoda. Isto tako, uređena je sanitarna infrastruktura i određeni su putevi kretanja kako bi se sačuvalo zaštićeno područje oko špilje.

Kako bi nalazište približili posjetiteljima svih uzrasta, u okviru projekta razvijena je aplikacija proširene stvarnosti „Prehistory Adventure” dostupna putem svih mobilnih uređaja. Aplikacija obuhvaća stručne opise nalazišta špilje Vindije te zabavni dio, gdje zainteresirana javnost ima mogućnost u obliku kombinacije virtualne proširene i realne stvarnosti putem istraživačkog kviza na zabavan način naučiti o svim dijelovima špilje.

Također, sadržaj aplikacije na moderan način obuhvaća cjelovitu interpretaciju pretpovijesnih razdoblja svihpartnera u projektu. Dio sadržaja, koji obuhvaća gledanje animiranih filmova, prvi prapovijesni edukacijskipoligon partnera Općine Radenci te kulinarske prapovijesne proizvode s programskih područja partneraOpćine Zreče, dostupan je u obliku mobilne aplikacije zainteresiranoj javnosti i iz „kućnog naslonjača”. Razvijeni pristupi proširene stvarnosti bit će upotrebljivi i u školstvu.

Općina je u okviru aktivnosti projekta „Prehistory Adventure” provela 30 radionica za djecu i mlade na temu života pračovjeka. Obuhvaćeno je 5 tematskih cjelina (lov, obrada kože, izrada alata, priprema ognja i prapovijesna umjetnost). Sadržaj radionica povezan je s aplikacijom proširene stvarnosti. Na taj su način sudionici putem aplikacije mogli na zabavan način naučiti o svim povijesnim segmentima špilje Vindije te su putem Istraživačkog kviza sudjelovali u natjecanju, u kojem su djeca i mladi poput istraživača pronalazili različite predmete u okolici špilje. Sadržaj radionica zaokružit će jedna manja predstava, koju će djeca i mladi predstaviti na samom zatvaranju projekta na završnoj konferenciji.

   

U suradnji s općinom Donja Voća Arheološki muzej u Zagrebu organizira niz stručnih radionica te radionica za djecu i odrasle tematski vezanih uz špilju Vindiju kao i stručni kamp na području Općine. Na ovaj način, Arheološki muzej će promoviranjem i popularizacijom ovog nalazišta doprinijeti povećanju svijesti javnosti o znanstvenom značaju špilje Vindije te važnosti njezine zaštite.

   

Sve informacije o projektu, novosti i aktualna događanja možete pratiti na službenoj stranici projekta www.prehistoryadventure.eu.

 

Foto:

Mobilna aplikacija. Foto: Općina Donja Voća

Špilja Vindija. Foto: Općina Donja Voća / Občina Donja Voća

Predstavljanje projekta. Foto: Arheološki muzej u Zagrebu

Predstavljanje projekta. Foto: Arheološki muzej u Zagrebu

Radionica za djecu. Foto: Arheološki muzej u Zagrebu

Stručne radionice. Foto: Arheološki muzej u Zagrebu

 

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor