Izložba Najnovija arheološka istraživanja na području Baranje u Etnološkom centru baranjske baštine

Izložba Centra za kulturu Beli Manastir, Arheološkog muzeja Osijek i Arheološkog muzeja u Zagrebu

Tisućljeća među rijekama – arheologija međurječja
Najnovija arheološka istraživanja na području Baranje

18. 4. - 18. 5. 2024.

ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE
Ulica Kralja Tomislava 70
Beli Manastir

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 18. travnja u 18 sati

Područje Baranje nalazi se na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske, smještenom  između rijeka Drave i Dunava te kopnene granice s Mađarskom. To područje pripada krajnjem sjeveroistočnom dijelu Panonske nizine koja na tom području ulazi u granice Republike Hrvatske. 

Baranja je pretežito nizinski kraj (do 200 metara visine), s istaknutim Banskom kosom ili Banskim brdom u svojem sjevernom dijelu. Pojas uz Dunav i Dravu poplavno je područje s mnogo riječnih rukavaca i močvara, a plavljenje rijeka Dunava, Drave i Karašice oduvijek je bio velik izazov toga područja. Ocjedita područja (riječne terase i lesne zaravni) prekrivena su plodnim tlom, pogodnim za poljoprivredu i uzgoj različitih kultura, i danas i u prošlosti, od samih početaka naseljavanja toga područja. 

Na području Baranje poznat je velik broj arheoloških lokaliteta iz gotovo svih razdoblja prošlosti i njihov razmještaj može se pratiti prema geografskim odrednicama ovoga kraja. Najviše ih je razmješteno na području južnih padina Banskoga brda te po cijeloj površini te nepravilne lesne zaravni, posebice na rubovima surduka, koji su se i u prošlosti izdvajali od okolnog poplavnog područja. 

Izložba naslovljena Najnovija arheološka istraživanja na području Baranje obuhvaća desetak arheoloških lokaliteta istraženim u posljednjih desetak godina na području Baranje kada su se infrastrukturni radovi uvelike povećali, posebice izgradnjom dijela autoceste od Budimpešte do Ploča, tzv. Koridor 5C. Posljednji zaštitni radovi većeg obima obavljeni su tijekom 2020. godine, a prethodili su izgradnji obilaznice oko grada Belog Manastira. Tada su istražena dva arheološka lokaliteta, AN 1 Beli Manastir – Šumarina i AN2 Beli Manastir – Staro Selo. Sustavna arheološka istraživanje provode se na lokalitetima u Kotlini, Popovcu i Batini.

Na ovoj izložbi naglasak je stavljen na građi pronađenoj u okolici Belog Manastira.

Impresum

Organizacija izložbe: Centar za kulturu grada Belog Manastira, Arheološki muzej Osijek, Arheološki muzej u Zagrebu

Autori izložbe: Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu), Dragana Rajković (Arheološki muzej Osijek), Igor Vukmanić (Arheološki muzej Osijek)

Suradnici na izložbi: Tomislav Hršak, Marko Dizdar, Anita Dugonjić, Dženi Los, Daria Ložnjak Dizdar, Mario Novak, Dinko Tresić Pavičić

Grafičko oblikovanje izložbenih panoa: Srećko Škrinjarić

Lektura: Borko Baraban

Postav izložbe u Etnološkom centru baranjske baštine: Robert Kocić, Edo Jurić

Fotografije: Bruno Jobst, Igor Krajcar, Marin Mađerić, Nenad Milić, Borko Rožanković, Miroslav Vuković, Josip Zorić

Karte: Jelena Boras

Restauracija predmeta: Edina Balić, Simona Celcner, Damir Doračić, Marina Gregl, Borna Haim, Anđelko Kovačević, Josip Kralik, Slađana Latinović, Vedran Mesarić, Elena Perković Gjurašin, Zrinka Znidarčić

Foto na pakatu: Nenad Milić

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje