Knez iz Bojne – Novo poglavlje hrvatske povijesti

Izložba 

KNEZ IZ BOJNE - NOVO POGLAVLJE HRVATSKE POVIJESTI

gostuje u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

8. 11. 2023. - 31. 1. 2024.
MUZEJ HRVATSKIH ARHEOLOŠKIH SPOMENIKA
Ivana Meštrovića 18
Split

Otvorenje izložbe održat će se u srijedu, 18. studenoga 2023. u 19 sati

Arheološko nalazište Bojna – Brekinjova Kosa smješteno je u zapadnom dijelu Banovine (područje Grada Gline, Sisačko-moslavačka županija). Na tom visinskom nalazištu (352 mnv), smještenom na strateškom položaju koji je omogućavao nadzor prometa između Pounja i Topuskog, tvrtke Pisa Trade i Contarini provele su 2011. i 2015. godine zaštitna arheološka istraživanja, zbog eksploatacije kamenoloma investitora Schwarzl. Tada su pronađeni i iznimno vrijedni ranosrednjovjekovni nalazi.

S obzirom na valorizaciju i ugroženost nalazišta, 2016. godine počela su sustavna istraživanja financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH koja provodi Hrvatski restauratorski zavod.

Na tom višeslojnom nalazištu, koje se prostire na dva međusobno spojena platoa (ukupna površina oko 50 000 m²), potvrđeni su ostaci prapovijesnog naselja te nalazi datirani u rani srednji vijek, među kojima su i kosturni grobovi.

Ranosrednjovjekovni nalazi od neprocjenjive su važnosti za sagledavanje najranije hrvatske povijesti u razdoblju od 7. do 9. stoljeća. Grob kneza koji je opremljen na sličan način kao njegov suvremenik pokopan u Biskupiji kod Knina, upućuje na povezanost šireg područja Siska sa središnjim prostorom ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine potkraj 8. i početkom 9. stoljeća.

S ciljem prezentiranja nalazišta stručnoj i široj javnosti, bit će predstavljen dio nalaza na kojem su dovršeni složeni konzervatorsko-restauratorski postupci.

Impresum

Organizator: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika-Split, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski restauratorski zavod, Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Sisak, Institut za antropologiju

Mjesto održavanja: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika-Split, Šetalište Ivana Meštrovića 18, 21000 Split

Vrijeme trajanja: 8. studenoga 2023. – 31. siječnja 2024.

Koordinatorica projekta: dr. sc. Ivana Miletić Čakširan

Autori izložbe: dr. sc. Marijana Krmpotić, dr. sc. Tajana Pleše, Ljubo Gamulin

Kustos izložbe: Anita Dugonjić

Koordinator izložbe: Branka Milošević Zakić

Vizualni identitet: Ljubo Gamulin

Fotografije: Ljubo Gamulin, Vektra d.o.o.

Autori tekstova: dr.sc. Neven Budak, redoviti profesor (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Željko Demo, Damir Doračić (Arheološki muzej u Zagrebu), dr. sc. Krešimir Filipec, izvanredni profesor (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Marijana Krmpotić (Hrvatski restauratorski zavod), dr. sc. Ivana Miletić Čakširan (Konzervatorski odjel u Sisku, Ministarstvo kulture RH), dr. sc. Mario Novak (Institut za antropologiju), Neven Peko (Gradski muzej Sisak), Marija Zupčić (Hrvatski restauratorski zavod)

Lektura: Rosanda Tometić

Prijevod: Nataša Đurđević

Tehnička realizacija: Lea Čataj, Zoran Boban, Mladen Matijaca, Davor Maršić

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje