Izložba Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu

IZLOŽBA
Rimsko zlatno prstenje
iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu

29. prosinca 2023. - 10. veljače 2024.

Arheološki muzej u Zagrebu
1. kat

Radno vrijeme muzeja:
utorak - petak    12 - 16 sati
subota               10 - 14 sati
zatvoreno ponedjeljkom, nedjeljom i praznicima

ulaz besplatan

Zbog tekuće obnove Muzeja nije moguće razgledati stalni postav.

Na izložbi Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu je predstavljeno 65 primjeraka rimskog zlatnog prstenja, a koje čini dio Zbirke rimskog srebrnog i zlatnog nakita iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu. Većina prstenja dospjela je u Muzej otkupom ili kao dar, s raznih antičkih lokaliteta (Siscia, Asseria, Viminacium, Sirmium, Burgenae i dr.) Najviše primjeraka potječe s područja nekadašnje rimske provincije Panonije, od kojih je gotovo polovica iz Siska. Većinom se radi o slučajnim nalazima, a dospjeli su u Muzej zahvaljujući muzejskim povjerenicima. Dio nalaza pronađen je prilikom jaružanja korita rijeke Kupe, koje se provodilo u nekoliko navrata od 1900. do 1913. godine, a tek nekoliko primjeraka prstenja pronađeno je u arheološkim istraživanjima. Oblici prstenja variraju od vrlo jednostavnih do onih bogato ukrašenih gemama, filigranom i granulacijom, a odražavaju tendencije u oblikovanju i postupne promjene u modi prisutne diljem Carstva u razdoblju od 1. do 4. stoljeća.

Prsten je Rimljanima bio više od običnog nakita, a osim svoje dekorativne namjene, kao ukras na ruci, imao je simboličko i magijsko značenje. U antičkim izvorima spominje se pod različitim nazivima (condalium, ungulus), a najčešće kao anulus.

Ovisno o materijalu od kojeg je bio izrađen, prsten je imao i važnu ulogu u određivanju statusa u vojnoj i civilnoj hijerarhiji. Pravo nošenja zlatnog prstena bilo je određeno i posebnim zakonom (ius annuli aurei). Rimljani su najčešće nosili prsten na četvrtom prstu (prstenjaku), zatim na kažiprstu i naposljetku na malom prstu. Neki su oblici prstena bili iznimno veliki i masivni, sa širokim ramenima i teški za nošenje, pa postoji mišljenje da je ovakvo prstenje nošeno na palcu. Prstenje su nosili i muškarci i žene, a prikazivani su na antičkim statuama, freskama i nadgrobnim spomenicima.

Jedan od motiva na gemama i prstenju je dextrarum iunctio odnosno rukovanje, a koji se vezuje uz posebnu vrstu prstenja koji su se smatrali zaručničkim. Zaručnički prsten (annulus pronubus) poklanjao je budući suprug tijekom jasno određenog obreda (sponsalia) i smatran je simbolom bračnih zavjeta. Prstenje ovog tipa ima dva osnovna načina dekoracije glave; reljefni prikaz dviju ruku koje se međusobno rukuju (dextrarum iunctio) ili muškarca i žene koji se međusobno rukuju.

 

Prsten s prikazom muškarca i žene koji se međusobno rukuju (dextrarum iunctio),

Zlato, Nepoznato nalazište, 3.-4. stoljeće

Foto: Damir Doračić

 

 

 

 

Prsten sa prikazom stilizirane dvije  ruke koje se međusobno rukuju (dextrarum iunctio)

Zlato, Donji Petrovci kod Rume (Srbija), 4. st.

Foto: Igor Krajcar

 

 

 

Impresum:

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu,

Autorica izložbe: Nikoleta Perok

Likovni postav: Nikoleta Perok, Dora Kušan Špalj

Grafičko oblikovanje: Srećko Škrinjarić

Autori fotografija: Igor Krajcar, Damir Doračić

Analitička determinacija gema: Damir Doračić (Arheološki muzej u Zagrebu), Doc. dr. sc. Andrea Čobić FGA (Geološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

Restauracija predmeta: Slađana Latinović, Damir Doračić

Tehnička izvedba: Ivan Troha, Robert Vazdar, Vedran Mesarić

Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

 

Izložba Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje