Izložba fotografija Tragom hrvatske baštine u Galeriji AMZ

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA 
Tragom hrvatske baštine

18. – 29. 9. 2023.

Galerija AMZ, Pavla Hatza 6

Radno vrijeme
utorak - petak 12 - 18 sati
subota            10 - 13 sati

ulaz besplatan

Otvorenje izložbe ponedjeljak, 18. rujna 2023. s početkom u 18 sati.

 

Projekt "Tragom hrvatske baštine" zamišljen je kao običajna "slikovnica" koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog ali i pismenog zapisa. Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.

 

Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE Je ukazati na trud i ljubav koje u očuvanje baštine ulažu kulturno-umjetnička društva diljem Lijepe naše. Prenoseći svoje znanje, unatoč sveopćoj globalizaciji, oni uspijevaju u nakani da zauvijek ostane zabilježeno ono samo naše. Naši korijeni.

 

Dok je tome tako, izložba TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE, uvijek s novim sudionicima, još će dugo, dugo i plesati, i svirati, i pričati priču o prelijepoj zemlji s prepunom škrinjicom ljubavi za svoje običaje.

 

Putem fotografija na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo...) autori izložbe su odali počast svima onima koji s toliko ljubavi čuvaju onu spomenutu baštinsku škrinjicu.

 

"Tragom hrvatske baštine" specifična je udruga koja svojim djelovanjem želi ukazati na bogatstvo, ljepotu i raznolikost tradicijske kulture, te odati priznanje svim ljudima koji su generacijama baštinili osjećaj identiteta i pripadnosti. Globalizacijom i modernim načinom života to bogatstvo koje je nastajalo stoljećima u opasnosti je od zaborava i nestajanja.

 

Udruga Tragom hrvatske baštine, multimedijalnim pristupom kroz fotografiju, video i tonske zapise za cilj ima prezentirati ne samo kulturna dobra koja se nalaze u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske već i ona dobra koja su prepoznata i zaštićena od strane UNESCO-a.

 

Projekt i udrugu Tragom hrvatske baštine pokrenuli su Slavica Mrkić Modrić (dugogodišnja novinarka i reporterka, autorica brojnih monografija) i Marko Gracin (fotoreporter, autor monografija i brojnih samostalnih izložbi, član Hrvatskog društva likovnih umjetnika).

 

Impressum:

Organizatori izložbe: Udruga Tragom hrvatske baštine, Arheološki muzej u Zagrebu

Autori izložbe i programa: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

Kustosice izložbe: Hana Ivezić, Maja Šesnić

Fotografije: Marko Gracin

Grafičko oblikovanje: Srećko Škrinjarić

Tehnička izvedba: Ivan Troha, Robert Vazdar

Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić (AMZ)

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje