PREDAVANJE

Predavanje
Avari i Slaveni na tlu kontinentalne Hrvatske - (bio)arheološka perspektiva

29. siječnja 2020. u 19 sati
Arheološki muzej u Zagrebu
ulaz besplatan

Predmeti koji se obično pronalaze tijekom arheoloških istraživanja kao što su keramičke posude, metalni nalazi, dijelovi nošnje i slično iznimno su važni u proučavanju društvenog statusa pojedinca kao i pri rekonstrukciji kulturnih interakcija između različitih grupa i populacija. No, najdetaljniju sliku o različitim aspektima života naših davnih predaka, posebice onim biološkim, pruža analiza njihovih koštanih ostataka.

Na području kontinentalne Hrvatske do danas je otkriveno nekoliko većih i manjih grobalja koji se mogu pripisati avarskim i ranoslavenskim populacijama. Ljudski kosturni ostaci sa tih nalazišta pružaju iznimno vrijedne podatke o načinu života na prostoru između Save, Drave i Dunava od 7. do 9. stoljeća. U izlaganju će biti govora o svakodnevnom životu, pojavi nasilja i zdravstvenom statusu osoba koje su u to vrijeme živjele na ovom području. Prezentirat će se i rezultati najsuvremenih metoda kao što su analize stabilnih izotopa i drevne DNK koje nam pomažu u rekonstrukciji prehrane, podrijetla i rodbinskih odnosa.

predavač

Mario Novak je bioarheolog koji se bavi rekonstrukcijom načina života prošlih populacija kroz proučavanje njihovih koštanih ostataka. Diplomirao je arheologiju i povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je također magistrirao i diplomirao. Sudjelovao je u brojnim terenskim istraživanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a poslijedoktorsko usavršavanje proveo je u Irskoj. Zaposlen je u svojstvu znanstvenog suradnika na Institutu za antropologiju, a trenutno je voditelj i suradnik u više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata koji se tiču bioarheologije, paleopatologije, drevne DNK i analize stabilnih izotopa. Autor je više desetaka znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim znanstvenim časopisima, a rezultate svojih istraživanja prezentirao je na više od 50 znanstvenih skupova.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje