Održana treća debatna radionica Ad Antiquitatem

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, u ponedjeljak 16. svibnja, održana je treća debatna radionica za srednjoškolce Ad antuiquitatem u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu u kojoj su sudjelovali učenici X. Gimnazije „Ivan Supek“ a koje je dovela profesorica Anita Budor Despot

Ista tema, novi argumenti, nove pozitivne reakcije:
Treća debata u sklopu debatnog programa Ad Antiquitatem održana je 16.5. u 13 sati, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Sudjelovali su učenici X. Gimnazije Ivan Supek koje je dovela profesorica Anita Budor Despot.

Već uigrani Ozren Domiter (kustos Muzeja) i voditeljica programa, Eva Marija Jurešić (vanjska suradnica) učenicima su prezentirali povijesnu i suvremenu perspektivu na ropstvo i ostale oblike društvene ne-slobode, nakon čega je održana debata s tezom „Ljudi su danas slobodniji nego u antičko doba“.

Dvoje učenika pratilo je debatu iz pozicije sudaca te na kraju donijelo i obrazložilo odluku.

Isprva pomalo suzdržani, učenici su se pred kraj debate strastveno angažirali, i napustili galerijski prostor sa zaključnim „Bilo je super!“

Cilj debate bio je pružiti učenicima prostor za kritičko razmišljanje o društvenim pojavama, podacima koje čitaju na internetu, ali i koje uče u školi, te onda i prema vlastitim stavovima. Vježba je to autonomnog razmišljanja, timskog rada, i retorike – kojima se često u našem modelu obrazovanja ne pridaje dovoljno pažnje.

Pozivamo sve zainteresirane profesorice i profesore, učenice i učenike na sudjelovanje u debatnom programu Ad Aquitatem iz ponuđenih područja koja u ovom trenutku uključuju robovlasništvo, prostituciju, klasno društvo i uličnu umjetnost. Sudjelovanje u debatnim radionicama se ne naplaćuje.

Prijave i više informacija:
Eva Marija Jurešić, voditeljica projekta
eva.juresic@amz.hr
Tel: 091 2845 212

Foto:
AMZ/Igor Krajcar

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje