Održana prva debatna radionica Ad Antiquitatem

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, u utorak 29. ožujka, održana je prva debatna radionica za srednjoškolce Ad antuiquitatem u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu u kojoj su sudjelovali učenici trećeg razreda Nadbiskupske klasične gimnazije, uz profesorice Mariju Pustišek i Margaretu Gašparović.

Učenicima je kustos Antičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ozren Domiter, ukazao na specifičnosti robovlasničkog sustava u doba Rimskog carstva, nakon čega se vanjska suradnica Muzeja i voditeljica projekta Ad Antiquitatem, Eva Marija Jurešić, osvrnula na neke od modernih oblika ropstva te na različite moguće definicije slobode i neslobode u suvremenom društvu.

Učenicima je zatim prezentirana teza debate: „Ljudi su danas slobodniji nego u antičko doba“, te su nasumično podijeljeni u afirmacijsku i negacijsku skupinu. Nakon pripreme argumentacije u skupinama, održana je debata kroz dva govora sa svake strane, te treći govor koji je sadržao obranu vlastite strane i protuargumentaciju.

Dva učenika dobila su ulogu sudaca koji su pratili uspješnost argumenata i njihove obrane, te na kraju donijeli nepristranu odluku na temelju uspješne debate.

Učenici su bili zainteresirani i aktivni, u toj mjeri da je žustru raspravu bilo zahtjevno privesti kraju, a sucima još zahtjevnije odlučiti koja je strana bila uvjerljivija.

Cilj ove debate, kao i svih debata u projektu Ad Antiquitatem Arheološkog muzeja u Zagrebu, je pružiti učenicima prostor za kritičko razmišljanje o društvenim pojavama, podacima koje čitaju na internetu, ali i koje uče u školi, te prema vlastitim stavovima koje često imamo bez da smo ih u stanju potkrijepiti argumentacijom. Vježba je to autonomnog razmišljanja, timskog rada, i retorike – kojima se često u našem modelu obrazovanja ne pridaje dovoljno pažnje.

Pozivamo sve zainteresirane profesorice i profesore, učenice i učenike na sudjelovanje u debatnom programu Ad Aquitatem iz ponuđenih područja koja u ovom trenutku uključuju robovlasništvo, prostituciju, klasno društvo i uličnu umjetnost. Sudjelovanje u debatnim radionicama se ne naplaćuje.

Prijave i više informacija:
Eva Marija Jurešić, voditeljica projekta
eva.juresic@amz.hr
Tel: 091 2845 212

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje