Održana druga debatna radionica Ad Antiquitatem

U Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, u srijedu 13. travnja, održana je druga debatna radionica za srednjoškolce Ad antuiquitatem u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu u kojoj su sudjelovali učenici povijesne grupe Klasične gimnazije, predvođene profesoricom Marinom Kapetanović.

Kustos Ozren Domiter i vanjska suradnica Eva Marija Jurešić s učenicima su porazgovarali o povijesnim i suvremenim oblicima ropstva i različitim definicijama slobode i ne-slobode, nakon čega se povela debata na tezu „Ljudi su danas slobodniji nego u antičko doba“, kao i na prvoj Ad Antiquitatem debati.

Dvoje učenika pratilo je debatu iz pozicije sudaca te na kraju donijelo odluku prema kojoj je ovaj put pobijedila negacijska strana.

S obzirom na to da je tek nekoliko učenika prije sudjelovalo u debatama, govori su bili iznenađujuće vješto koncipirani i izneseni, a argumenti slojevito promišljeni. Učenici su izlazeći iz galerijskog prostora nastavili raspravljati o tezi jer je tri sata – koliko traje jedna radionica – očigledno opet bilo premalo!

Cilj ove debate, kao i svih budućih debata u projektu Ad Antiquitatem Arheološkog muzeja u Zagrebu, bio je pružiti učenicima prostor za kritičko razmišljanje o društvenim pojavama, podacima koje čitaju na internetu, ali i koje uče u školi, te prema vlastitim stavovima koje često imamo bez da smo ih u stanju potkrijepiti argumentacijom. Vježba autonomnog razmišljanja, timskog rada, i retorike – kojima se često u našem modelu obrazovanja ne pridaje dovoljno pažnje.

Pozivamo sve zainteresirane profesorice i profesore, učenice i učenike na sudjelovanje u debatnom programu Ad Aquitatem iz ponuđenih područja koja u ovom trenutku uključuju robovlasništvo, prostituciju, klasno društvo i uličnu umjetnost. Sudjelovanje u debatnim radionicama se ne naplaćuje.

Prijave i više informacija:
Eva Marija Jurešić, voditeljica projekta
eva.juresic@amz.hr
Tel: 091 2845 212

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje