Siječanjski program uz izložbu Arheologija i speleologija

Siječanjski program uz izložbu Arheologija i speleologija - iz tame podzemlja do svijetla spoznaje

13. – 15. siječnja 2022.
Galerija AMZ. Pavla Hatza 6

U povodu zadnjeg tjedna izložbe Arheologija i speleologija: iz tame podzemlja do svjetla spoznaje i njenog zatvaranja, organiziran je Siječanjski program koji će se održavati od 13. do. 15. siječnja 2022. godine u Galeriji AMZ

Program počinje u četvrtak, 13. siječnja u 18 sati, kada je na rasporedu Pećinski pub kviz u kojem će prijavljene ekipe natjecatelja imati priliku pokazati svoje znanje iz arheologije, povijesti i izložbe, a najbolji će osvojiti vrijedne nagrade.

U petak, 14. siječnja u 11 sati održat će se predstavljanje kataloga uz izložbu Arheologija i speleologija: iz tame podzemlja do svijetla spoznaje tijekom kojeg će govoriti recenzenti Jacqueline Balen, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu, Milivoj Uroić, znanstveni suradnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković i Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i urednik/ci autor/i.

U petak u 12 sati započet će Kreativna reinterpretacija paleolitičkih slikarija iz Romualdove pećine u Galeriji AMZ tijekom kojeg će grupa studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu oslikati pećinu na izložbi a prema pećinskim slikarijama iz Romualdove pećine, jedinim do sada poznatim primjerima paleolitičkog slikarstva pronađenim u Hrvatskoj. Sam tijek oslikavanja pećine pratit će autori izložbe Ivan Drnić, Ivor Janković i i Dalibor Paar te Darko Komšo, otkrivač slikarija u Romualdovoj pećini, dok će se za likovnu kvalitetu izvedbe brinuti Danko Friščić, prodekan za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U petak u 18 sati predavanje Paleolitičko pećinsko slikarstvo i otkriće iz Romualdove pećine održat će Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, ujedno i arheolog koji je 2010. godine pronašao pećinske slikarije u Romualdovoj pećini, a čiju je autentičnost potvrdio međunarodni tim 2017. godine.

U subotu 15. siječnja s početkom u 12 sati obilježit ćemo Međunarodnu godinu speleoloških objekata i krša koja kao međunarodni projekt ima cilj podučiti javnost o njihovim prirodnim i kulturnim vrijednostima. Organizira ga Međunarodna speleološka unija (UIS), međunarodna organizacija za istraživanje, proučavanje i zaštitu speleoloških objekata i krša koju čini 55 zemalja članica, a među njima i Hrvatska. U predavanju Speleološki objekti – znanstveni i edukativni izazovi Dalibor Paar s Fizičkog odsjek, PMF, Sveučilišta u Zagrebu skrenut će pažnju o špiljama kao o izvrsnim lokacijama za suvremene edukativne sadržaje, programe terenske nastave, popularizaciju znanosti i arheologije kao struke te podizanje svijesti o važnosti i potrebi zaštite kulturne i prirodne baštine.

 

Siječanjski program uz izložbu Arheologija i speleologija - iz tame podzemlja do svijetla spoznaje

GALERIJA AMZ, Pavla Hatza 6, Zagreb
13. – 15. siječnja 2022.

četvrtak, 13. siječnja 2022.

18:00 sati Pećinski kviz – pub kviz
prijava ekipa od 3 člana na mail galerija@amz.hr uz kotizaciju od 150,00 kn

petak, 14. siječnja 2022.

11:00 sati Predstavljanje kataloga: Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svijetla spoznaje
govornici: dr.sc. Jacqueline balen, dr.sc. M. Uroić, Darko Komšo i urednici/autori

12:00 sati Kreativna reinterpretacija paleolitičkih slikarija iz Romualdove pećine u Galeriji AMZ
suorganizator: Akademija likovnih umjetnosti
voditelj: Danko Friščić
sudjeluju: Margareta Belančić i Bernardica Svaguša

18:00 sati Predavanje: Paleolitičko pećinsko slikarstvo i otkriće iz Romualdove pećine
predavač: Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i otkrivač slikarija u Romualdovoj pećini

subota, 15. siječnja 2022.

12:00 sati Obilježavanje Međunarodne godine speleoloških objekata i krša
predavanja:
Međunarodna godina speleoloških objekata i krša
Speleološki objekti – znanstveni i edukativni izazovi
predavač: Dalibor Paar s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje