Projekcija kratkog filma Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura – branič kule

Projekcija kratkog filma
Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura – branič kule

PROJEKCIJA JE ODGOĐENA DO DALJNJEG

Kao prilog upoznavanju stručne i šire javnosti o povijesnom značenju i arhitektonskoj vrijednosti naše srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu bit će predstavljen kratki film Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura – branič kule.

Film će predstaviti autori: konzervator Ratko Ivanušec, dipl.pov.umjetnosti  i povijesti iz Konzervatorskog odjela Slavonski Brod i dr.sc. Zorislav Horvat, dipl.ing.arh.          

Jedan od najvažnijih fortifikacijskih sklopova srednjovjekovnih burgova, tvrdih gradova, uz vanjske obrambene zidine, jesu branič kule kao posebno utvrđeni sklopovi za obranu, a služili su ujedno kao posebna mjesta za osmatranje potencijalnog neprijatelja.

Branič kule kao najmonumentalniji fortifikacijski sklopovi isticali su se svojim volumenom i položajem unutar burgova. Njihova prostorna dispozicija bila je uvijek u smjeru mogućeg napada neprijatelja.

Masivno ziđe branič kula bilo je artikulirano arhitektonskim elementima koji su služili za obranu od neprijatelja kao što su strijelnice, puškarnice, kruništa, odnosno prozorima ako je riječ o gornjim etažama koji su služile za stanovanje.

 

Tijekom razdoblja srednjeg vijeka, ovisno o promijeni taktike ratovanja i uvođenju vatrenog oružja, mijenja se njihova uloga i značenje. U pogledu njihove namjene razlikujemo nekoliko tipova branič kula:

  • obrambene branič kule
  • stambeno-obrambene i ulazne branič kule polivalentne namjene (ulaz u burg, stanovanje, simbol statusa)
  • stambeni toranj kula, palas (građevina koja svojim volumenom i nekim organizacijskim pojedinostima podsjeća na branič kule).


Autori filma:
Ratko Ivanušec, dipl.pov.umjetnosti i povijesti - konzervator za nepokretna kulturna dobra, Konzervatorski odjel Slavonski Brod
dr.sc. Zorislav Horvat, dipl.ing.arh.- vanjski suradnik

Film je nastao u sklopu Manifestacije Dani europske baštine 2021. godine, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel Slavonski Brod.

Foto:
Burg Ozalj, 13.st.- branič kula (foto: R. Ivanušec)
Burg Samobor,13.st.- branič kula (foto: R. Ivanušec)
Burg Bedemgrad, oko 1300. god.- ulazna branič kula (foto: R. Ivanušec)

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje