Noć muzeja 2024

U Noći muzeja 2024. u petak, 26. siječnja, Arheološki muzej u Zagrebu, za publiku je pripremio program sa stvarnim i virtualnim sadržajima.

petak, 26. siječnja 2024. - Noć muzeja
Radno vrijeme Muzeja, Suvenirnice i Galerije AMZ
od 18 sati do 1 sat

U Noći muzeja od 18 do 1 sat u Arheološkom muzeju u Zagrebu na 1. katu razgledajte dvije izložbe i sudjelujte na radionicama uz izložbe za sve uzraste.

Izložba Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu predstavlja 65 primjeraka rimskog zlatnog prstenja, a koje čini dio Zbirke rimskog srebrnog i zlatnog nakita iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu. Prsten je Rimljanima bio više od običnog nakita, a osim svoje dekorativne namjene, kao ukras na ruci, imao je simboličko i magijsko značenje. U antičkim izvorima spominje se pod različitim nazivima, a najčešće kao anulus. Pravo nošenja zlatnog prstena bilo je određeno i posebnim zakonom (ius annuli aurei).

Izložba 30 godina Arheološkog parka Andautonija kojom obilježavamo djelovanje Arheološkog parka od 1994. do 2024. godine. Izložbom se obilježava i 55 godina istraživanja Arheološkog muzeja u Zagrebu, na prostoru Ščitarjeva, pa su tim povodom izloženi i neki od najznačajnijih nalaza. Na izložbi je predstavljen dosadašnji rad Arheološkog parka, kao i planovi za budućnost.

Edukativni programi za sve uzraste u Noći muzeja 26. siječnja 2024.: rimske igre, moda, izrada bula, pisanje na voštanim pločicama i drugi.

U Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, od 18 do 1 sat razgledajte izložbu Altamira - Remek djelo prve umjetnosti. Altamira je diluvijalna špilja otkrivena 1868. godine kraj mjesta Santillana del Mar, 30 km zapadno od Santandera, u Kantabrijskome gorju u sjevernoj Španjolskoj, a diljem svijeta je poznata po slikarijama i gravurama otkrivenima 1879. godine. Među mnogobrojnim slikarijama na stijenama i svodovima špilje ističu se životinjski likovi (bizoni, košute, sobovi, veprovi) prikazani pojedinačno i u skupinama, u mirovanju i u pokretu, s izvanredno naglašenim pojedinostima anatomije i pokreta te ljudske ruke. Altamira je od 1985. godine na UNESCO-ovu popisu Svjetske kulturne baštine.

Na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr u Noći muzeja 2023 u AMZ VIRTUALNOM MUZEJU za posjetitelje su dostupni razni sadržaji. Virtualna šetnja stalnim postavom, 3D modeli arheoloških predmeta, i virtualne izložbe. U AMZ virtualnom muzeju također se mogu razgledati filmovi i  vizualizacije pretpovijesnih krajolika Viškovaca i Kaptola i rutu Put neandertalaca u Hrvatskoj, vodiči kroz stalni postav, projekt Zagreb dok ga još ni bilo, zanimljivosti iz numizmatike i zabava za najmlađe.

U edukativnom dijelu mrežnih stranica Muzeja dio posvećen egiptologiji na kojem posjetitelji mogu saznati i naučiti osnove egiptologije koja uključuje povijest, kronologiju, zemljopis, imena bogova i mjesta, o jeziku i hijeroglifima, mitologiji, o Egiptu u Zagrebu, znanstveni članci i zanimljivi linkovi.

Suvenirnica Arheološkog muzeja u Zagrebu
U povodu Noći muzeja 2024.
Popust 30% na publikacije u nakladi AMZ-a i na suvenire vlastite proizvodnje.

amz-shop.hr webshop Arheološkog muzeja u zagrebu
U povodu Noći muzeja 2024. 26. siječnja 2024.
Popust od 30% na publikacije u nakladi AMZ-a i na suvenire vlastite proizvodnje.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje