Partnerske institucije

Trst je grad i luka u sjeveroistočnom dijelu Italije. Nalazi se na kraju uske trake talijanskog teritorija, između Jadranskog mora i Slovenije. Između 1382. i 1918. godine, Trst je bio jedan od najstarijih dijelova Habsburške monarhije, a bio je i najvažnija morska luka Austro-ugarskog carstva. Krajem 19. stoljeća, grad je postao važno središte književnosti i glazbe, a ondje su boravili umjetnici i filozofi poput Jamesa Joycea, Itala Sveva,Sigmunda Freuda, i Umberta Sabe. Sa stanovišta kulture, Trst je i danas kozmopolitski grad, ali je, zahvaljujući svojim sveučilištima i drugim znanstvenim institucijama, u međuvremenu postao i važam znanstveni centar. Kako bi se naglasila važnost znanosti, Grad će u srpnju 2020. godine biti domaćin Euroscience Open Forum (ESOF) foruma.

Muzej antikviteta "J.J. Winckelmann", Trst
Ideja o stvaranju tršćanskog muzeja koji bi povezao antikvitete pronađene u gradu te na području Istre i Akvileje nastala je u 19. stoljeću. Za smještaj muzeja odabran je brežuljak San Giusto. Na 75. obljetnicu Winckelmannove smrti, 8. lipnja, 1843. godine, javnosti je službeno otvoren Lapidarij.

Godine 1909., Muzej je nazvan Gradskim muzejem povijesti i umjetnosti, prvenstveno zbog toga što gradska zbirka više nije sadržavala samo drevne rukotvorine, već i važnaumjetnička djela te povijesnu i etnografsku građu. Trenutna zgrada Muzeja, u ulici Via della Cattedrale, službeno je otvorena 1925. godine. Grad Trst i gradski muzeji odali su počast J. J. Winckelmannu nazvavši Muzej njegovim imenom 8. lipnja, 2018. godine. Muzej danas sadrži pretpovijesnu, protopovijesnu, egipatsku, rimsku i majansku, kao i zbirku klasične keramike.

Hrvatska zajednica u Trstu (projekt „Ilirska ruta“)
Neprofitna kulturna udruga osnovana je 1999. godine u Trstu, na inicijativu grupe građana hrvatskog porijekla, a s ciljem stvaranja kulturološkog mosta između grada Trsta, regije Friuli Venezia Giulia i Hrvatske. 
Zajednica je, u skladu sa svojim statutom, nepristranog i profanog karaktera, a uglavnom je usmjerena na promicanje različitih razina komunikacije između talijanskih i hrvatskih građana, udruga i institucija, s ciljem da se potakne razvoj društveno-kulturoloških veza, znanja i prijateljstva između tih dvaju naroda. Hrvatska zajednica ističe se organiziranjem brojnih umjetničkih događanja, uključujući kazališne predstave, koncerte klasične i moderne glazbe, izložbi figuralne umjetnosti i fotografije, kao i povijesnih i arheoloških izložbi.

Zajednica je i jedan od osnivača projekta „Ilirska ruta“, kulturnog projekta koji uključuje mnoge partnere u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je stvaranje kulturne rute koja promovira povijest te arheološke lokalitete koje su, na prostoru regije Venezia Giulia, Crne Gore i Albanije, nastanjivale pradavne, predrimske populacije.

    

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor