Izložba I

Izložba
Između Praga i Kaira, 100 godina češke egiptologije

18. – 26. svibnja 2020.
Galerija AMZ

ulaz besplatan

Godine 2019. obilježena je stoljetnica prvih predavanja o egiptologiji koje je, u ljetnom semestru 1919. godine na Karlovom Sveučilištu, održao izvanredni profesor František Lexa. Češka je egiptologija odonda znatno uznapredovala, a Češki institut za egiptologiju Filizofskog fakulteta Karlovog Sveučilišta, jedina institucija svoje vrste u Češkoj, ovom izložbom predstavlja godišnjicu svoga putovanja.

Izložba posjetitelja usmjerava kroz teške početke rađanja nove znanstvene discipline u skromnim uvjetima koji su vladali Sveučilištem u prvoj polovici 20. stoljeća. Egiptologija je na Sveučilištu osnovana isključivo zahvaljujući osobnom radu i nesalomljivom duhu Františeka Lexe. U drugom dijelu izložbe ponuđen je pogled u razdoblje od 1960-ih do 2019. godine, kada je Institut počeo izravno organizirati iskopavanja u Egiptu i Sudanu. Naglasak je stavljen na Abusir – glavno arheološko istraživačko područje današnje češke egiptologije. Fotografije iz ovog razdoblja prikazuju promjene koje je doživjelo ovo arheološko nalazište i njegova okolica koja se kroz stoljeća znatno izmijenila.

Autori: Mgr. et Mgr. Lucie Vendelová Jirásková, Češki institut za egiptologiju, MgA. Petr Košárek photographer, Češki institut za egiptologiju

otvorenje izložbe
18. svibnja 2020., 19 sati

Foto:
©Petr Košárek

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor