Program EDA 2023 Arheološki muzej u Zagrebu

Program Europskih dana arheologije 2023. u
Arheološki muzej u Zagrebu

 

PETAK 16. 06.

12 – 16 sati
Besplatan razgled izložbi Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies i SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici (1 kat AMZ-a)

12 – 13 sati
Predstavljanje Vodiča po Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu (1. kat AMZ-a)

13 – 14 sati
Stručno vodstvo po Lapidariju AMZ-a

18 sati
Predavanje Obljetnice i vijesti iz Egiptologije (1. kat AMZ-a)

20 sati
Otvorenje izložbe AMZ 5 (1 kat AMZ-a)

 

SUBOTA 17. 06.

9 – 11 sati
Stručno vodstvo Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. (početak u predvorju AMZ-a)

10 – 14 sati
Besplatan razgled izložbi Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies, SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici i AMZ 5 (1 kat AMZ-a)

 

NEDJELJA 18. 06.

12 – 18 sati
Besplatan ulaz, vodstva i radionice u Arheološkom parku Andautonija, Ščitarjevo

 

Izložba Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies

Izložba Finds Stories: Addressing mobility through People and Object Biographies osmišljena je tako da integrira materijalne, biološke i umjetničke priče o mobilnosti na dijalektički način. Dok „posjećujete“ određeno mjesto na ovom putovanju, razmislite o svom kretanju i predmetima koje koristite. Vidite li kako oni utječu na vas, ali i na ljude u vašoj okolini?

Na izložba se istražuju različite vrste mobilnosti u raznim povijesnim razdobljima i krajolicima, od manjih cikličkih pastoralnih kretanja sve do dalekosežnih mreža trgovine i razmjene klasičnog razdoblja antike te modernog svijeta sporta. Raznolikošću ovdje izloženih predmeta nastoji se prikazati složenost ovih mobilnosti i načina na koji osoba može biti uključena u različite vrste mobilnosti tijekom svoga života.

Izložba SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici

„SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici“ je prva u ciklusu manjih izložbi na kojima se interpretiraju teme iz svakodnevnog života u Rimskom Carstvu. Ideja je prikazati manje poznate segmente svakodnevnog života koje se podudaraju s gorućim temama u modernom društvu, poput odnosa prema životinjama, odnosa prema ženama i marginaliziranim skupinama.

Raširena praksa držanja kućnih ljubimaca nije zaobišla niti stare Rimljane, čiji je raspon životinja varirao od uobičajenijih pasa, mačaka i ptica, pa sve do reptila, vodozemaca, riba, insekata i egzotičnih životinja.

Velika rasprostranjenost Rimskog Carstva na Sredozemlju i u sjevernoj Europi, značila je veću raznolikost životinja koje su živjele unutar granica Carstva.

Izložba AMZ 5

Arheološki muzej u Zagrebu zatvoren je za posjetitelje još od potresa 22. ožujka 2020. godine. Zbog velike štete nanesene muzejskoj zgradi moralo se pristupiti opsežnoj rekonstrukciji, te je stalni postav silom prilika sklonjen i, do daljnjeg, nedostupan javnosti. Srećom, građevinski su radovi pri kraju, te će uskoro započeti rad na povratu stalnog postava, pa bi muzej u doglednoj budućnosti opet trebao biti u mogućnosti posjetiteljima pokazati svoj bogati fundus. Do tog trenutka želimo pružiti našoj vjernoj publici uvid u barem neke od najatraktivnijih predmeta koje čuvamo u našim zbirkama, kako bi lakše dočekali otvaranje stalnog postava u svom punom opsegu. Europski dani arheologije idealna su prigoda da publiku podsjetimo na blago koje se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu, u iščekivanju otvaranja stalnog postava u punom sjaju.

Vodič po Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu i stručno vodstvo

Arheološki muzej već godinama, sustavno uz svaki segment svog stalnog postava, objavljuje vodiče na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskani vodiči na hrvatskom i stranim jezicima su jedan od temelja ponude za posjetiteljsku publiku u svakom muzeju, pa tako i u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Vodiči po zbirkama stalnog postava serija su publikacija koju je Arheološki muzej u Zagrebu pokrenuo 2004. g. kada su izdani vodiči Pretpovijesne i Numizmatičke zbirke, za kojima su uslijedili vodiči Egipatske zbirke, Antičke zbirke te Vodič Srednjovjekovne zbirke. Trenutno su obuhvaćene sve zbirke, od pretpovijesne, preko egipatske, antičke, numizmatičke do srednjovjekovne, te je nedostajao još samo jedan segment stalnog postava, to jest lapidarij. Lapidarij je jedan od posjećenijih izložbenih prostora Arheološkog muzeja u Zagrebu, te sadržava mnoge od naših najvažnijih rimskih kamenih spomenika. Prvo izdanje Vodiča po lapidariju je na hrvatskom jeziku, a englesko se također planira pripremiti i tiskati najkasnije tijekom 2024. godine.

Vodič je koncipiran tako da svaki spomenik ima svoju cjelinu u vodiču, odnosno opisni tekst koji će čitateljima spomenik predstaviti  kroz njegov ikonografski i umjetnički aspekt, uz objašnjenje povijesnog konteksta, te s fotografijama i crtežima, zajedno s popisom literature (za one koji žele znati više). Ujedno je svaki natpis preveden s latinskog i interpretiran čitateljima na razumljiv način. 

Povodom Europskih dana arheologije održat će se predstavljanje vodiča s prigodnim vodstvom po lapidariju za zainteresirane posjetitelje koji će se tom prilikom moći pobliže upoznati s nekim od najzanimljivijih spomenika u fundusu Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Predavanje Obljetnice i vijesti iz Egiptologije

Stogodišnjica otkrića Tutankhamona i dvjesto godišnjica dešifriranja hijeroglifskog pisma i najnoviji nalazi u Egiptu. Sakara, Giza, Luksor: nove tehnologije i otkrića grobnica, sarkofaga, nova mjerenja u novi prostori otkriveni u Hufuovoj piramidi i druge vijesti.

Predavači: I. Uranić (mag. egip., muzejski savjetnik, voditelj egipatske zbirke) , P. Š. Rezniček

Stručno vodstvo Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.

Muzejska akcija Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. inverzija je u kojoj arheološki i paleontološki predmeti, u vidu svojih kopija, izlaze iz muzeja u vrevu gradskih ulica. Nadgrobni spomenik Rimljanke Akonije Salvije na Kaptolu, koplje i srpovi u Dežmanovoj, mamut u Gavelli, rimski car na Trgu bana Jelačića, Hadrijan na zgradi suda ili bradati Rimljanini u Petrinjskoj, osim u muzejskim vitrinama žive i na gradskim ulicama, na mjestima gdje su pronađeni. Kakav je njihov povijesni i kulturni značaj, što svjedoče, pamti li ih itko, kako su pronađeni i što uopće rade na cesti kada im je mjesto u muzeju, saznat ćete na tematski oblikovanoj šetnji Zagrebom, dok ga, doduše, još ni bilo.

Arheološki park Andautonija

U današnjem selu Ščitarjevu nalaze se sačuvani i muzeološki prezentirani dijelovi rimskog grada Andautonije, koji je od 1. do 4. st. bilo urbano središte prostora na kojem se danas nalazi Zagreb. Zainteresirani posjetitelji se mogu obući u rimsku odjeću, igrati rimske igre (s loptama, žetonima i orasima), isprobati kako su djeca u rimsko vrijeme pisala na voštanim pločicama s pisaljkama ili sašiti „bulu“–vrećicu za sreću koju su nosili mali Rimljani. U radionici „mali arheolozi“ iskopavaju se sakriveni dijelovi keramičkih posuda, peru i zatim spajaju i lijepe. Ili jednostavno uživati u ljepotama rimskoga grada.

  

Foto: Igor Krajcar/AMZ

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje