Virtualno upoznajte pretpovijesne krajolike

U petak, 28. siječnja 2022. godine Arheološki muzej u Zagrebu, u sklopu manifestacije Noć muzeja 2022., poziva posjetitelje između digitalnog i stvarnog na predstavljanje prvih rezultata projekta „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ (Danube´s Archaeological eLandscapes) na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr . Projekt koji se provodi od 2020. do 2022. stvorio je novi sadržaj za arheološke lokalitete Kaptol, Viškovce i rutu Put neandertalaca temeljen na vizualizacijama, modernim tehnologijama proširene i virtualne stvarnosti.

Arheološki muzej u Zagrebu kao partner projekta „Virtualni arheološki krajolici Podunavlja“ (Danube's Archaeological eLandscapes) razvio je i prihvatio strategiju „Održiva turistička vrijednost kroz digitalizaciju arheološke baštine“ čiji je cilj, da pomoću predloženih preporuka, olakša baštinskim ustanovama razvoj digitalnih sadržaja u svrhu povećanja vidljivosti arheološke baštine. Na tim su temeljima nastale i predstavljene vizualizacije gdje publika ima priliku upoznati se s neandertalcima na tlu Hrvatske, saznati više o različitim načinima arheoloških istraživanja na naselju brončanog doba te o rezultatima koji nam daju uvid u svakodnevni život u pretpovijesnim Viškovcima ili zaviriti u željeznodobni tumul s nalazišta Kaptol kod Požege.

Predstavljene vizualizacije samo su mali dio pripovijesti koju će Arheološki Muzej u Zagrebu ispričati zajedno s našim projektnim partnerima u okviru izložbe „ PRIČE IZ PROŠLOSTI: Putovanje u izgubljene krajolike“ (STORIES OF THE PAST: Journey into Lost Landscapes). Izložba će trajati od 12. 04. do 14. 05. 2022.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje