IZLOŽBA

Izložba 

Ploviti se mora - Jadranske tradicijski brodovi i
barke

otvorenje izložbe i predavanje autora Luciana Kebera
utorak, 26. veljače 2019. u 19 sati
Galerija AMZ, Ulica Pavla Hatza 6

Izložba je otvorena od 26. veljače do 23. ožujka 2019. godine

Luciano Keber rođen je 1960. godine u Rijeci. Od djetinjstva druguje s morem, brodovima i plovid-bom. Završio je Pomorsku školu u Bakru, a danas je kapetan bakarske Ispostave Lučke kapetanije u Rijeci. Brodove u umanjenome mjerilu počeo je izrađivati još u ranoj mladosti zahvaljujući očevoj pomoći. Svoju aktivnost nastavio je u osnovnoj školi, a kasnije u modelarskom klubu, najčešće samostalno učeći od okoline.

Do danas je ostvario četrdesetak autorskih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Bakru, Murteru, Mošćenicama, Zadru, Splitu, Crikvenici i Tkonu na otoku Pašmanu, u Ljubljani i Piranu u Sloveniji, Brestu u Francuskoj i Cesenaticu u Italiji te sudjelovao u mnogim kolektivnim izložbama i natjecanjima na domaćoj i međunarodnoj razini. Brojne je izložbe organizirao kao voditelj riječkih brodomaketara, a 1995. inicirao je državno prvenstvo po međunarodnim pravilima, u suradnji i uz potporu Centra tehničke kulture Rijeka. Od 1997. godine međunarodni je sudac za brodomaketarstvo. Do 2004. godine obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog saveza brodomaketara.

Osmislio je didaktički program za osnovnoškolsku djecu na temu izrade drvenih barki u umanjenome mjerilu, registriran kod Hrvatskog zavoda za patente, te održao tečajeve u Zagrebu, Rijeci, Bakru i Betini. Posljednjih dvadesetak godina zanima se za rekonstruktivno radioupravljivo brodomaketarstvo i u tom je razdoblju istražio, realizirao i prezentirao petnaestak modela - tipova, tradicionalnih barki i jedrenjaka, promovirajući jadransku drvenu brodogradnju i hrvatsko pomorstvo.

Rezultati njegovih istraživanja objedinjeni su u tri publikacije: Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana (dvojezično hrvatski i engleski) u izdanju Tehničkog Muzeja u Zagrebu (2002.; 2. izdanje 2013.), Priručnik za izradu makete trabakula u izdanju Centra tehničke kulture Rijeka (2003.) te Tradicionalne barke Jadrana (dvojezično hrvatski i talijanski) u izdanju Zambelli Rijeka (2011., 2. izdanje 2014.). Suradnik je Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža na izdanju Tehničke enciklopedije, Tom 1, 2018.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje