Predavanje

Predavanje
Plovidba kroz vrijeme - Arheologija jadranske plovidbe i
brodogradnje

25. veljače 2019. u 12 sati
Arheološki muzej u Zagrebu
ulaz besplatan

Predavači 

Irena Radić Rossi diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višegodišnjeg rada u službi zaštite podvodne kulturne baštine, od 2009. godine zaposlena je na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Pridruženi je profesor Sveučilišta Texas A&M te pridruženi istraživač institucija Centre Camille Jullian (AMU – CNRS) i Institute of Nautical Archaeology. Bavi se istraživanjem, zaštitom i očuvanjem hrvatske pomorske baštine, s posebnim naglaskom na tehnološki razvoj plovidbe i brodogradnje od prapovijesti do novoga vijeka. Voditeljica je brojnih istraživanja u hrvatskom podmorju i glavni istraživač projekta Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje, koji se ovom prili- kom predstavlja široj javnosti

Suzana Čule diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Još od studentskih dana aktivno sudjeluje u podvodnim arheološkim istraživanjima, s posebnim naglaskom na izradu grafičke dokumentacije o nalazištima i nalazima. Vanjski je suradnik Instituta za arheologiju u Zagrebu i jedan od članova osnivača Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA. Kao član projektnog tima projekta AdriaS sudjeluje u procesu dokumentiranja, rekonstrukcije i interpretacije brodskih konstrukcija iz antičkog i ranog novovje- kovnog doba.

Mate Parica diplomirao je na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, na kojemu je danas zaposlen kao docent. U fokusu njegovih znanstvenih aktivnosti potopljene su prapovijesne i antičke naseobinske, gospodarske i lučke konstrukcije. Na tu je temu do sada proučavao nalazišta na otocima Korčuli i Pašmanu iz mlađeg kamenog doba, nalazište u Ljubačkoj vali iz bakrenog doba te brončanodobno nalazište u Turnju i željeznodobno u Karinskom moru. Kao član projektnog tima projekta AdriaS sudjeluje u projektnim aktivnostima, s posebnim nagla-skom na kontekst u kojemu se pronalaze potonuli ili namjerno potopljeni brodovi.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje