Radove na obnovi Arheološkog muzeja u Zagrebu obišao gradonačelnik Tomislav Tomašević

U utorak, 7. veljače 2023. godine gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pratnji ravnatelja Sanjina Mihelića, obišli su danas radove na konstrukcijskoj obnovi Arheološkog muzeja u Zagrebu. U Muzeju se trenutno izvode restauratorski, građevinski, završno-obrtnički i instalaterski radovi.

Na početku obilaska prikazan je kratak dokumentarni film o potresu u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ravnatelj Mihelić, opisao je tijek sanacije Arheološkog muzeja u Zagrebu koja se provodi parcijalno.

Gradonačelnik Tomašević je izjavio je da ga je prikazani film podsjetio na potres 2020. godine te također izrazio sućut svima koje je pogodio potres u Turskoj i Siriji. Istaknuo je kako mu je drago vidjeti kako obnova ustanova koje su u vlasništvu Grada Zagreba ide u dobrom smjeru.

„Od 2 milijuna eura za obnovu Arheološkog muzeja u Zagrebu, 1.2 milijuna eura pokriveno je iz police osiguranja, stoga će za obnovu biti potrebno povući manje novca iz Fonda solidarnosti i gradskog proračuna. Grad će financirati obnovu fasade i svega što bude potrebno da se muzej stavi u punu funkciju“, rekao je gradonačelnik i naglasio da Grad radi sve što može da se obnovi velik broj muzeja nakon potresa, te da oni budu moderniji, bolje opremljeni i energetski učinkovitiji.

Ravnatelj Mihelić kazao je kako je prvi kat obnovljen i otvoren za javnost, dok se završetak obnove drugog kata očekuje do svibnja ove godine. Upitan o građi koja se čuva u Muzeju, Sanjin Mihelić, za kraj je izjavio, kako se netom nakon potresa činilo da je sve uništeno. Stotinjak predmeta je pretrpjelo teška oštećenja, od kojih je već velik broj restauriran u laboratorijima Restauratorsko-konzervatorskog odjela AMZ-a, a 30-ak predmeta se nalazi u Nacionalnom muzeju u Pragu koji pomaže Arheološkom muzeju u Zagrebu u restauraciji predmeta stradalih u potresu 2020. godine.Foto: I. Krajcar/AMZ

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje