Oštećen spomenik Brončanodobna ostava u Dežmanovoj ulici

Nepoznati prolaznik oštetio je spomenik "Brončanodobna ostava u Dežmanovoj ulici" – Spomenik vremenu i životu između Sljemena i Save. 

Na spomeniku "Brončanodobna ostava u Dežmanovoj ulici" koji je tek nekoliko dana ranije, u petak 7. listopada, obnovljen, uočeno je oštećenje u utorak 12. listopada. Nepoznati prolaznik oštetio je spomenik iščupavši kopiju velike brončane igle kaneliranog vrata koja je vijcima bila pričvršćena za kamenu ploču.

Spomenik je postavljen u sklopu muzejske akcije Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. na travnatom platou u Dežmanovoj ulici ispred kućnog broja 6.

Spomenik je svjedočanstvo života iz brončanog doba na području Zagreba, a oblikovan je prema zamisli arhitekta Željka Kovačića, muzealca Nenada Jandrića te arheologa Zorana Gregla i Ozrena Domitera, a bezrazložnim činom nepoznatog prolaznika djelomično je uništen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Oštećen spomenik, O. Domiter/AMZ

Foto: Spomenik "Brončanodobna ostava u Dežmanovoj ulici", I. Krajcar/AMZ

Spomenik je postavljen uz potporu Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Turističke zajednice grada Zagreba.

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje