Osiguran tzv. Branimirov natpis, spomenik koji se smatra kamenom temeljcem nacionalne arheologije

U Arheološkom muzeju u Zagrebu osiguran je ulomak oltarne grede s natpisom u kojem se spominje knez Branimir i 888. godina. Tijekom potresa ovaj spomenik koji se smatra kamenom temeljcem nacionalne arheologije, nije oštećen, no zbog daljnjih potresa i mogućih naknadnih oštećenja prostora, pohranjen je u zaštitnu ambalažu.

Arheološki muzej u Zagrebu 2018. godine obilježio je obljetnicu, 1130 godina od godine 888. koja je uklesana uz ime kneza Branimira na ulomku oltarne pregrade pronađene u Gornjem Muću kraj Splita, dijelu nekadašnje crkve izgrađene u vrijeme kneza Branimira.

Cjelogodišnji program pod nazivom „Hrvatska u vrijeme kneza Branimira - 1130. obljetnica od godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća“ prepoznat je od strane Hrvatskog arheološkog društva, krovne nacionalne udruge arheologa, koje je autoricama, kustosicama Maji Bunčić i Aniti Dugonjić, dodijelilo godišnju nagradu „Josip Brunšmid“ u kategoriji popularizacije baštine. Program o Hrvatskoj u vrijeme kneza Branimira, periodu koji često nazivamo „Branimirovom renesansom” jer u njemu izgradnja crkvi i klesarska aktivnost dosežu značajan procvat, obuhvaćao je niz znanstveno-popularnih predavanja, radionice i kamp za djecu, tri izložbe i izradu rekonstrukcije oltarne pregrade u stalnom postavu Srednjovjekovne zbirke u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izdan je i e-zbornik „Zbornik predavanja održanih tijekom Branimirove godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu“ koji sadrži deset zanimljivih priloga o političkoj povijesti i nekim aspektima materijalne kulture te o svakodnevnom životu ljudi u srednjem vijeku, kojima su arheolozi i povjesničari obogatili program.

Pogledajte 3D model i pročitajte više o ulomku oltarne grede s uklesanim imenom kneza Branimira i godinom 888. OVDJE

Pročitajte Zbornik predavanja održanih tijekom Branimirove godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu OVDJE

 

 

  

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje