Zgrada Arheološkog muzeja u Zagrebu dobila žutu oznaku PN1

U petak 25. ožujka 2020. godine zgradu Arheološkog muzeja u Zagrebu pregledao je tim za procjenu statike zgrade. Palača Vranyczany-Hafner izgrađena 1879. godine, a u kojoj je od 1945. godine smješten Arheološki muzej u Zagrebu, dobila je žutu oznaku – PRIVREMENO NEUPORABLJIVO PN1 – potreban DETALJAN PREGLED.

Procjena tima je kako zgrada nije neposredno statički ugrožena, no u ovom ju je trenutku najsigurnije proglasiti privremeno neuporabljivom s dodatnom naznakom potrebe za detaljnijim pregledom. Očekujemo da će se tzv. druga faza, odnosno detaljan pregled, izvršiti u roku od dva tjedna.

Trenutno najopasnije štete prouzrokovane potresima predstavljaju zabati zgrade gdje se nalaze uredi zaposlenika Muzeja. Na sjevernom zabatu nalazi se velika rupa te se ulazak u dva ureda uz sjeverni zabat ne preporučuje do daljnjega. Rupa koja se nalazi na zabatu na južnoj strani zgrade za sada nije u potpunosti prodrla u ured koji se tamo nalazi, kao što e to slučaj kod sjevernog zabata. Statičari su na licu mjesta obavijestili interventni tim o situaciji sa zabatima te očekujemo da će putem dizalica problem odvaljenih komada zabata biti uklonjen u skorije vrijeme.

Kontakti za upite predstavnika medija a vezano za oštećenja zgrade:

 

 

Foto:
Vanjska fotografija sjevernog zabata
© Nataša Antoniazzo

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje