2. 9. 2022. Predmeti iz Arheološkog muzeja u Zagrebu dio velikog američkog izložbenog projekta First Kings of Europe

U četvrtak, 1. rujna 2022. godine odabrani predmeti iz svih pretpovijesnih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stigli su u Field Museum u Chicagu, glavnog organizatora izložbe The First Kings of Europe. Ova izložba opisuje transformaciju društva od ravnopravnih zemljoradnika neolitika do vremena vladara željeznog doba koja je izuzetno dobro arheološki dokumentirana u jugoistočnoj Europi. Arheološki nalazi oruđa, oružje, nakita i drugih predmeta pričaju svoje priče i publici će otkriti kako je u jugoistočnoj Europi mali broj pojedinaca uspostavio ogromnu moć i utjecaj akumuliranjem bogatstva kontrolirajući trgovinu, rituale, ceremonije i ratovanja. Na izložbi sudjeluje 26 institucija iz 11 zemalja.

Njujorška izložba Ritual and Memory Instituta za proučavanje starog svijeta (ISAW) Sveučilišta New York dio je velikog izložbenog projekta The First Kings of Europe koji će publici sjeverne Amerike dočarati europsku pretpovijest. Izložba Ritual and Memory, otvorit će se sredinom rujna, a nešto je manja opsegom od glavne izložbe The First Kings of Europe, te će kroz arheološke predmete figurica, oružja, minijaturne arhitektonske modele, elegantne keramike, ukrase od zlata i jantara i još mnogo toga iz vremena od mlađeg kamenog doba do željeznog doba publici će prezentirati vjerovanja, ritualne prakse i organizaciju zajednice civilizacija jugoistočne Europe koja najbolje pokazuju međusobne povezanosti tih drevnih kultura.

U američkim muzejima nalazi se mnoštvo predmeta starih Grka, Rimljana i Egipćana i drevnih kultura Bliskog Istoka, te je publika dobro upoznata s tim dijelom arheologije i povijesti, no predmeta pretpovijesnih kultura jugoistočne Europe u muzejima nema i izuzetno rijetko se izlažu.

Termini i mjesta održavanja izložbenog projekta First Kings of Europe
22. rujna 2022. – 19. veljače 2023.
Ritual and Memory
Institut za proučavanje starog svijeta (ISAW) Sveučilišta New York, SAD

31. ožujak 2023. – 28. siječnja 2024.
The First Kings of Europe
Field Museum, Chicago, SAD

5. travnja 2024. – 19. siječnja 2025.
The First Kings of Europe
Canadian Museum of History Gatineau, Kanada

Pakiranje predmeta u Arheološkom muzeju u Zagrebu
foto: Igor Krajcar

Predmeti u Prirodoslovnom muzeju u Chicagu
foto: Jacqueline Balen

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje