Numizmatička povijest županjske Posavine

hrpa srebrnih kovanica na crnoj podloziIzložbu Numizmatička povijest županjske Posavine pogledajte u Noći muzeja, 29. siječnja 2021. godine u Zavičajnom muzeju Stjepan Gruber Županja u zgradi Čardaka od 18:00 sati.

Izložba Numizmatička povijest županjske Posavine rezultat je suradnje kustosa Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja i Arheološkog muzeja u Zagrebu, tijekom oformljavanja numizmatičke zbirke u županjskom muzeju. Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja čuva različite oblike numizmatičke građe; od kovanica s mjestom nalaza, različitih poklona bez provenijence, papirnatog novca, te je prilikom obrade ove numizmatičke građe otkriveno da se u ovom muzeju čuva dio srednjovjekovnog skupnog nalaza iz Štitara.

Cilj izložbe je bio prezentirati presjek fundusa numizmatičke zbirke područja županjske Posavine kao i povijesni presjek novca koji se čuva u Zavičajnom muzeju Stjepan Gruber Županja. Na izložbi je prezentiran novac od najranijih perioda 2. - 1. st. pr. Kr. (novca Skordiska, Apolonije), Rimskog carskog novca (1. - 5. st.), srednjovjekovnog (od 13. st.), sve do novca koji je donedavno korišten. Ovakva prezentacija širem dijapazonu javnosti ima za cilj upoznavanje generalnog pregleda monetarne povijesti kao i prezentaciju materijalne povijesti županjskog područja. Ova izložba ima i za cilj edukaciju, te kao pomoćno sredstvo služi kao nadopuna fakultativnoj nastavi povijesti.

S obzirom na nemogućnost posjeta većeg broja posjetitelja zbog epidemioloških razloga, izložba će uskoro biti prezentirana i u svom virtualnom obliku, te će biti dostupna široj publici neovisno o trenutnim ograničenjima.

Impresum

Organizator: Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja

Autori izložbe: Hrvoje Tkalac, Miroslav Nađ (AMZ)

Stručni suradnici na izložbi: Tomislav Bilić (AMZ), Anja Bertol Stipetić (AMZ)

Fotografije: Zvonimir Tanocki

Oblikovanje i grafička priprema izložbe: Grafika d.o.o., Osijek

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor

Donirajte!

Arheološkom muzeju u Zagrebu, stradalom u potresu 22. ožujka 2020. godine, potrebna je Vaša pomoć. Donirajte ovdje