Stalni postav numizmatičke zbirke AMZ-a

Numizmatička zbirka AMZ-a brojem je najveća i najznačajnija među zbirkama takvog sadržaja u Hrvatskoj (više od četvrt milijuna predmeta), a ujedno je i među većim europskim i svjetskim numizmatičkim zbirkama. Golemu većinu predmeta predstavlja metalni novac, no dio zbirke su i papirnati novac, medalje, spomenice, plakete, značke, kolajne, markice i žetoni.

Prvi put bila je predstavljena javnosti u postavu iz 1978. godine (autor idejnog projekta bio je J. Ladović), a obnovljeni postav otvoren je 1999. godine (autor idejnog projekta M. Beusan). Upravo je u tijeku (2009. godine) manje proširenje stalnog postava.

U izložbenoj prostoriji predstavljeno je nekoliko skupnih nalaza (ostava novca) iz raznih razdoblja: Mazin (italski i afrički novac), Pitomača (rimski carski novac), kao i nekoliko ostava novca kasnijih razdoblja te posude u kojima je novac pronađen. Preoblikovanje ovog dijela postava upravo je u tijeku.

Središnji dio stalnog postava čine predmeti izloženi po kronološkom kriteriju te, unutar kronološke podjele, po geografskom kriteriju. Predstavljen je novac grčkih gradova - od najstarijeg lidijskog novca do novca kovanog u vremenu Rimskog Carstva - zatim novac rimske Republike i Carstva, Bizanta, srednjovjekovni novac te novac novijeg razdoblja, kao i mali izbor iz bogate zbirke medalja koju posjeduje AMZ. Stalni je postav zamišljen kao pregled najznačajnijih i najreprezentativnijih primjeraka novca koji se čuvaju u numizmatičkoj zbirci, a posebno vrijedi istaknuti različite tipove keltskog novca kovanog na području Hrvatske te emisije grčko-ilirskog novca iz kovnica na srednjodalmatinskom otočnom prostoru.

Odjeli, zbirka.