Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2018

 Plakat Azm 2018 40X50 Page 001

Izložba Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2018 u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ulica Pavla Hatza 6, otvorena je za posjetitelje do 15. listopada 2018. godine. 

Projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine započeo je 1996. godine na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije.

Namjera je bila usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje baštine, a svaka od zemalja sudionica prijavljivala je svoj izbor radova mladih autora do 21 godine u zajedničku izložbu.

Hrvatski fotosavez je nositelj ove aktivnosti u Hrvatskoj od 1998. godine. U tom razdoblju u provedenim natječajima u Hrvatskoj sudjelovalo je gotovo 4000 mladih autora s preko 25.000 fotografija nastalih samostalno ili u fotoradionicama Hrvatskog fotosaveza za mlade.

Ovaj projekt od 2015. godine donosi novi organizacijski koncept prema kojemu svaka od zemalja priređuje natječaj i izložbu fotografija mladih autora.

Izbor radova za izložbu potpisuje Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade. U izložbu su uvrštene fotografije 57 autora iz 23 zemlje svijeta: Armenija, Austrija, Belgija, Cipar, Češka Republika, Čile, Ekvador, Estonija, Hrvatska, Južna Afrika, Kanada,

Lihtenštajn, Luksemburg, Moldova, Poljska, Rusija, SAD, Slovačka, Španjolska, Tunis, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj.

Hrvatsku predstavljaju mladi autori: Ema Sedlić iz Bereka (Fotoklub Bjelovar), Klara Juras iz Male Subotice, Martina Prpić iz Rijeke, Ana Drača iz Križevaca (Foto-kino-video klub Križevci), Dora Marin iz Križevaca (Foto-kino-video klub Križevci), Ema Babić iz Osijeka, Julia Janković iz Male Subotice (OŠ Tomaša Goričanca), Davina Krajinović iz Bjelovara (Fotoklub Bjelovar), Matko Florijančić iz Valpova (Fotoklub Valpovo), Dominik Papić iz Zagreba, Luka Popović iz Metkovića (OŠ Stjepana Radića).

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

__________