"Japodi – tajanstveni gorštaci" gostovanje izložbe u St. Peterburgu, Rusija

Plakat Izlozbe _Japodi _Rusija _web

Grad Zagreb je već punih 50 godina prijatelj s gradom St. Peterburgom. Prijateljstvo je sklopljeno 1968. godine i na tu veliku obljetnicu Arheološki muzej u Zagrebu gostovao je sa Izložbom „Japodi – tajanstveni gorštaci“ u The State Museum of history of Saint Petresburg.

U Gosudarevom bastionu u sklopu Petropavlovske tvrđave prezentirano je više od 200 predmeta kojima se ruskoj publici i brojnim turistima prezentirao dio fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Uz geografski smještaj Republike Hrvatske te prikaz Gorske Hrvatske posjetitelji su upoznati sa životnim prostorom Japoda, stanovanjem i pogrebnim običajima. Materijalna kultura predstavljena je prikazom izabranih predmeta prema vrsti ukrasa i dijelu tijela na kojem se ukras nosio (glava, prsa, struk, ruke, noge – oglavlja, fibule, ogrlice, privjesci, pektorali, pojasevi te narukvice i nanogvice). Poseban dio izložbe posvećen je duhovnoj kulturi i simbolici pojedinih predmeta i ukrasa.

Zanimljivo je naglasiti kako su Japodi obožavali jantar, za kojeg je dokazano da potječe s Baltika. Put jantara kojim je s baltičkih prostora dolazio i do današnje Hrvatske oduvijek je bio zanimljiv kulturološki fenomen. Ovom izložbom Japode i njihovu materijalnu ostavštinu prezentirali smo na području s kojeg potječe jantar te povezali Zagreb sa St. Peterburgom u zajedničkoj proslavi  50-godišnjice prijateljstva. 

U sklopu izložbe autorice su održale predavanje studentima Institute for history of material culture i St Petersburg University.

Izložba je bila otvorena od 17. svibnja do 24. lipnja 2018. godine te ju je posjetilo više od 4500 posjetitelja.

Izložbeni projekt financijski su podržali Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Japodi u St. Peterburgu, Rusija - galerija fotografija

Naziv izložbe: Japodi – tajanstveni gorštaci
Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu
Mjesto održavanja: The State Museum of history of Saint Petresburg
Vrijeme trajanja: 7.5.2018. – 24.6.2018.
Autori izložbe: Lidija Bakarić i Slađana Latinović
Suradnici: Andrej Sabljić i TZ Otočac
Prijevod na ruski: Maja Prpić
Prijevod na engleski: Neven Divjakinja
Opseg: 217 arheološki izložaka, 10 vitrina, 30 postera
Grafičko oblikovanje kataloga, postera i plakata: Srećko Škrinjarić
Web: www.amz.hr
Vrsta: arheološka, tematska, povremena izložba, pokretna
Korisnici: sve kategorije posjetitelja
Gostovanje izložbe je realizirano uz financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.