Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi

Astralni Simbolizam U Vk Web

Kao dio izložbenog projekta Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj, zagrebačkoj publici predstavljamo izložbu Muzeja vučedolske kulture  „Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi“. Izložba je prvi puta postavljena od nazivom „Astralni simbolizam na vučedolskoj keramici“ u sklopu Festivala vučedolske kulture kojega je Muzej pokrenuo 2017. godine uz proslavu druge godišnjice otvorenja Muzeja i stalnog postava.

U vremenu između 3000 - 2600. prije Krista desnu je dunavsku obalu, krajnjeg istoka Hrvatske, zaposjela indoeuropska populacija koju znamo kao vučedolska kultura. Vučedolska je kultura najbolji europski odgovor na najveći povijesni civilizacijski skok koji počinje s 3000. godinom prije Krista s pojavom prvog pisma i ustrojstvom država. Istodobna je Sumeranima u Mezopotamiji, Starom carstvu u Egiptu ("Doba piramida") i ranoj Troji (I i II).

Svoj je visoki standard vučedolska kultura ispočetka ostvarivala gospodarstvom vezanim za stočarstvo, a ubrzo zatim i metalurgijom tzv. protobronce (prirodnom legurom bakra s arsenom ili antimonom). Tvorci su revolucionarnog tehnološkog procesa lijevanja u dvodijelne i višedijelne keramičke kalupe - što je dovelo do prvog serijskog lijevanja metalnih predmeta. Potreba za rudištima bakra rezultirala je ekspanzijom vučedolske kulture iz matične Slavonije i Srijema u široki prostor središnje i jugoistočne Europe (u današnjih 14 europskih zemalja).

Vučedolska kultura se s pravom može smatrati kolijevkom astronomije. Vučedolci su poznavali čak šest zviježđa noćnoga neba po kojima su se orijentirali u vremenu i na osnovi kojih su ustanovili najstariji indoeuropski kalendar. Dugogodišnji istraživač Vučedola i suautor stalnog postava Muzeja, prof. dr. sc. Aleksandar Durman upravo je s jedne posude iščitao astralne simbole i interpretirao ih kao zviježđa koja se pojavljuju na noćnom nebu u određeno doba godine.

Izložba je realizirana kao pokretna multimedijalna izložba kojom su na suvremen i zanimljiv način interpretirani astralni simboli na vučedolskoj keramici. Posjetiteljima je približena tema arheologije i astronomije. Izložba prezentira prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci, a koje je prof. dr. sc. Durman iščitao s bogato dekoriranih keramičkih posuda.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 17. listopada do 4. studenog 2018. godine.

Impresum izložbe:

Autori izložbe: Mirela Hutinec, Aleksandar Durman i Darko Puharić
Autor tekstova: Aleksandar Durman
Stručna suradnica: Mirna Šuljug
Tehnička realizacija: Ivan Pavešković Burazer
Fotografije: Darko Puharić
Fotografije, video i grafičko oblikovanje panoa: Design studio D
Izrada panoa: Viktor grupa
Oblikovanje i tisak kataloga: Piksel Print