"Anamneza– povijest bolesti u antičkom svijetu" gostovanje izložbe u Gradskom muzeju Požega

Plakat Anamneza Pozega Page 001

Izložba Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. 

Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest dio ljudskog života, od najranijeg vremena mogu se pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre.

Prikazom odabranih antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem upoznajemo početke antičkog liječenja koji nas vode do nekolicine medicinskih teorija razvijenih u antičko doba, od kojih su se neke zadržale gotovo do nedavno. Slijedeći holistički pristup zdravlju upoznajemo se s antičkom farmacijom, a potom i s nekoliko odabranih operativnih zahvata.

Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine svim dobnim skupinama posjetitelja.

Gostovanje izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ u Gradskom muzeju Požega nije slučajno. Naime, prema zapisima povijest zdravstvene skrbi na području Požeštine seže u 13. stoljeće. U pismu pape Grgura IX. iz 1234. godine opatu cistercitskog samostana Vallis Honesta de Gotho (Kutjevo) spominje se prva bolnica koja se nalazila u sklopu toga samostana. Prema arheološkim nalazima slična bolnica postojala je i u benediktinskoj opatiji u Rudinama. U srednjovjekovnoj Požeštini spominju se i ubožnice kao mjesta gdje su se liječili bolesni. Prvu modernu bolnicu grad je dobio 1836. godine.

Požega je već 1741. godine imala i ljekarnu, drugu u Slavoniji, koju su osnovali isusovci. Zanimljivo je napomenuti kako je u njoj od 1766. radio Pavao Thaller, prvi školovani ljekarnik u Hrvatskoj.

Sa zadovoljstvom predstavljamo antičku medicinu u Gradskom muzeju Požega.

Dođite i provjerite kako su Rimljani liječili glavobolju, jesu li koristili anesteziju te čime su dezinficirali rane!

Posjetite nas u muzejskoj ordinaciji Gradskog muzeja Požega do 6. studenog 2018. godine.

Muzejska ordinacija otvorena je svaki dan, osim nedjelje, od 10 do 12 sati, a u ostalo vrijeme po dogovoru.

Dodatno i dopunsko osiguranje nije vam potrebno, mi osiguravamo dobru zabavu i nemamo listu čekanja…

___________