U potrazi za dalmatinskim neandertalcima

E -pozivnica _U Potrazi Za Dalmatinskim Neandertalcima (1)

Organizator Izložbe: Arheološki muzej Zadar,  Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Autori izložbe: Natalija Čondić (Arheološki muzej Zadar), Ivor Karavanić (Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)

Suradnici na izložbi: Ivan Čondić (arheološki muzej Zadar), Mario Duka, Muzej grada Kaštela

Fotografije: Nera Meštrović, Fred Smith, Nikola Vukosavljević, Kruno Zubčić

Mjesto i vrijeme održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, 20. 09.- 23. 10. 2016.

Koordinator izložbe: Ozren Domiter (Arheološki muzej u Zagrebu)

Koordinator edukativnih aktivnost: Zorica Babić (Arheološki muzej u Zagrebu)

Tehnička realizacija u Arheološkom muzeju u Zagrebu: Vedran Mesarić i Ivan Troha 

Izložba U potrazi za dalmatinskim neandertalcima zamišljena je kao dio završne prezentacije rezultata rada na znanstvenom projektu „Kasni musterijen na istočnom Jadranu – temelj za razumijevanje identiteta kasnih neandertalaca i njihovog nestanka“, voditelja dr.sc. Ivora Karavanića. Projekt u trajanju od tri godine (2013.-2016.) financirala je Hrvatska zaklada za znanost, a rezultat je međunarodne suradnje više institucija.  Jedan od suradnika na projektu bio je Arheološki muzej Zadar, te su izložbu zajednički osmislili i realizirali Natalija Čondić, viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar i Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni je cilj projekta bio istražiti kasnu fazu boravka neandertalaca, tj. kasni musterijen u Dalmaciji, sustavnim istraživanjem lokalnih nalazišta srednjeg paleolitika te obradom problematike prilagodbe, identiteta i života neandertalaca u ovim krajevima.

Izložbom su stoga predstavljeni rezultati istraživanja i rekognosciranja više dalmatinskih arheoloških lokaliteta na kojima je ustanovljena musterijenska kultura – kultura srednjeg paleolitika koja se u Europi vezuje uz neandertalce: Mujine pećine kod Kaštela, Velike pećine u kanjonu Kličevice kod Benkovca, podvodnoga paleolitičkog nalazišta u Resniku kraj Kaštel Štafilića, prostora između Ljubačkog zaljeva i Posedarja te lokaliteta na otocima. Po prvi put je izložena arheološka građa pronađena tijekom ovih  iskopavanja, kao i novi rezultati apsolutnog datiranja (određivanja starosti) srednjeg paleolitika Dalmacije. Osim navedenoga, izložba donosi i pregled istraživanja paleolitika u Dalmaciji te utemeljena saznanja o životu neandertalaca i značajkama njihove kulture na tom prostoru.

U svrhu poticanja suradnje stručnjaka s institucijama koje djeluju na području na kojem se istraživanja provode, izložba je prvi put otvorena u Zavičajnom muzeju u Benkovcu. Tako je zahvaljujući istraživanjima jednog od važnijih nalazišta predstavljenih izložbom – Velike pećine u  Kličevici blizu Benkovca – lokalno stanovništvo bilo u prilici upoznati dio najstarije prošlosti svoga kraja, a od 20. 09. do 23. 10. 2016. Izložba će biti predstavljena i zagrebačkoj publici u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložbu prati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.