Blago srednjeg vijeka - arheološki nalazi iz Poljske

Pozivnica _email

 

Blago srednjeg vijeka – arheološki nalazi iz Poljske

Organizator izložbe: Državni arheološki muzej u Varšavi (Państwowe Muzeum Archeologiczne w Warszawie) i Arheološki muzej u Zagrebu

Autori izložbe: Andrzej Piotrowski, Magdalena Ruszkowska, Joanna Żołkowska

Koordinatorica izložbe: Maja Bunčić

Grafičko oblikovanje i priprema: Roman Chojnowski, Jowita Kiepas-Szaniawska

Prijevod: Anna Kinecka (engleski), Maja Silov Tovernić (poljski)

Tehnička realizacija postava: Roman Chojnowski i tehnička služba AMZ-a

Vrijeme trajanja: 26. 9.-11. 12. 2016.

Opseg: 478 predmeta izloženih u 12 vitrina, 24 panoa

Vrsta: gostujuća izložba, arheološka

Korisnici: sve skupine posjetitelja 

Arheološka izložba Blago srednjeg vijeka – arheološki nalazi iz Poljske prikazuje 478 jedinstvenih nalaza pronađenih prilikom arheoloških istraživanja provedenih u prošlome stoljeću. Riječ je o srebrnim, brončanim, staklenim i zlatnim predmetima od kojih su mnogi bogato ukrašeni, a neki se na ovoj izložbi prvi put izlažu. Predmeti se čuvaju u zbirkama Državnog arheološkog muzeja u Varšavi, a potječu s arheoloških lokaliteta u Poljskoj, Bjelorusiji i Ukrajini.

Postav se sastoji od 12 cjelina koje prikazuju pojedine kategorije nalaza poput prstena, različitih tipova naušnica, narukvica, perli i ogrlica, relikvijarnih križeva i križeva privjesaka, fibula (broševa), sljepoočničarki, staklenih ukrasa, kopči itd. Prekrasna ostava nakita pronađena u Borucinu (središnja Poljska) highlight je ove izložbe. Izloženi predmeti datiraju se većinom u razdoblje od 11. do 13. stoljeća. Izložba je popraćena panoima na kojima se nalaze opisi kategorija nalaza, opći podaci o izložbi i zbirkama te opisi procesa izrade nakita.

Ova je izložba prvi put postavljena u Varšavi 2007. godine, a nakon toga gostovala je u nekoliko gradova u Njemačkoj, Norveškoj i Irskoj.

Fotogalerija