Aquileia-Salona-Apollonia

Plakat Izlozbe _Aquileia _Salona _Appollonia _Losinjski Muzej

"Aquileia-Salona-Apollonia. Putevima Jadrana od 2. st. pr. Kr. do početaka srednjeg vijeka"

U okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous

Organizatori:  Centar Ausonius iz Bordeauxa, Francuska škola u Rimu, Centar Chrono-Environnement iz Besançona, Arheološki muzej u Zagrebu i Lošinjski muzej, Mali Lošinj
Mjesto i vrijeme održavanja:
Lošinjski muzej, Palača Fritzy, Mali Lošinj, 08.svibnja  - 05. srpnja 2015.
Arheološki muzej u Zagrebu, Zrinjevac 19, Zagreb, 08. rujna -31. listopada 2015.
Koordinator izložbe: Morana Čaušević-Bully
Autori izložbe: Morana Čaušević-Bully,  Francis Tassaux,  Zrinka Ettinger Starčić, Sébastien Bully
Grafičko oblikovanje izložbe: Srećko Škrinjarić
Tehnička realizacija postava: Ivan Troha, Vedran Mesarić, Robert Vazdar
Opseg: 5 karata, 33 panoa, maketa broda, stotinjak  predmeta
Webwww.amz.hr
Vrsta: arheološka, povremena
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema:
Izložba "Aquileia-Salona-Apollonia. Putevima Jadrana od 2. st. pr. Kr. do početaka srednjeg vijeka" rezultat je međunarodne suradnje ostvarene u okviru programa "Adriaticummare - Adriatlas". Njome želimo educirati i senzibilizirati širu publiku, prvenstveno stanovnike, posjetitelje i ljubitelje istočne obale Jadrana, koja danas najvećim dijelom pripada Hrvatskoj, o povijesnoj vrijednosti mora koje je spajalo različite svjetove i omogućavalo razmjenu ne samo gospodarskih dobara, već i različitih kultura, te na koncu i njihovo miješanje. Na određen će način ova izložba ukazati na ulogu jadranske obale u spajanju Istoka i Zapada, Balkana i Italije već od antičkih vremena, ulogu koju Hrvatska i danas ima u okviru Europske unije.

Ova je izložba prepoznata kao jedan od uspješnih primjera plodne hrvatsko-francuske suradnje. U izradi izložbe sudjeluju brojni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, prvenstveno Francuske, ali i Italije i Albanije. Hrvatska je izabrana kao mjesto gdje bi ova izložba trebala ugledati svjetlo dana iz očitog razloga njene premoćne zastupljenosti bogatstvom vrlo vrijednih arheoloških nalaza, te jedne od najbitnijih uloga na plovnom putu koju je imao hrvatski dio jadranske obale zahvaljujući svojoj iznimnoj razvedenosti i ulozi mosta, koju ima još i danas.