"1914. Sjećanje na Prvi svjetski rat - novac, medalje, odlikovanja"

Prvi_svjetski_ratOrganizator: Arheološki muzej u Zagrebu
Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N.Š. Zrinskog 19
Vrijeme trajanja: 27. lipanj  – 12. listopada 2014.
Autori izložbe: Tomislav Bilić, Ivan Mirnik, Miroslav Nađ
Autori postava: Tomislav Bilić, Miroslav Nađ, Srećko Škrinjarić
Tehnička realizacija postava: tehnička služba AMZ-a
Opseg: cca 300 predmeta
Web: www.amz.hr
Vrsta: numizmatička, medaljerska, faleristička,  povijesna
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema

Povodom stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata koja se obilježava na nacionalnoj i europskoj razini, numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu uključuje se u obilježavanje ovog značajnog događaja koji je trajno promijenio Europu i svijet. Planira se prezentacija muzejske građe vezane za ovaj period, kao i povijest Arheološkog muzeja u Zagrebu i njegovih zaposlenika u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Cilj ove izložbe je približiti ovaj tip muzejske građe javnosti, kako bi ona lakše mogla percipirati događaje koji su doveli do početka Prvog svjetskog rata, njegov tijek i posljedice. Pokretna materijalna baština ovog tipa je nedostupna ili teško dostupna javnosti. Najbolji način za približavanje javnosti upravo je prezentacija artefakata u zaokruženim povijesno-tematskim cjelinama, koje će na izložbi jasno biti prezentirane kroz konkretne primjere u numizmatici, medaljerstvu, faleristici, sfragistici i arhivskoj građi.

U tu svrhu bit će izrađen niz modela od pleksiglasa, maketa od različitih materijala, kao i određeni broj panoa, uz koje će biti postavljeni predmeti. Svi predmeti na izložbi bit će iz fundusa bogate Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Fotogalerija