MIRISI U RIMSKOM GRADU ANDAUTONIJI

Ščitarjevo_2012_0110

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu

Mjesto održavanja: Arheološki park Andautonija- Interpretacijski centar, Šćitarjevo

Vrijeme trajanja: 5. svibnja.- 1. studeni  2013.

Autor izložbe: Dora Kušan Špalj

Autor postava: Dora Kušan Špalj

Tehnička realizacija postava: vanjski suradnici

Opseg: 100 m2- informativni panoi (20 kom), predmeti (kopije)-50 kom

Web: www.amz.hr

Vrsta: edukativna

Korisnici: djeca i odrasli

Tema: Mirisi u svakodnevnom životu rimskog grada

U predstavljanju pojedinih tema iz prošlosti vrlo se često zaboravlja- na mirise, kao  popratni "sadržaj" svakodnevnog života. Zbog toga  se ovom izložbom željelo prikazati pojedine teme iz života rimskog grada, u kontekstu mirisa. U ovoj izložbi korištene su kopije predmeta nađenih u istraživanjima u Ščitarjevu,  a uz njih su "izloženi"  karakteristični mirisi koji su se širili prostorima u kojima su se ti predmeti upotrebljavali.  Tako je predstavljena kuhinja, hramovi, prostor za gozbu (s triklinijem), prostorija osvjetljena uljanicama i dr. Uz izložbu povremeno će se organizirati radionice izrade  mirisa sa sastojcima koji su korišteni u rimsko vrijeme, a svi posjetioci mogu sudjelovati u izboru mirisnog loga Andautonije koji će ući u ponudu suvenira Arheološkog parka.

Na  izložbi je izložena i rimska nadgrobna stela (2.st.) nađena tijekom travnja 2012. u selu Lekneno nedaleko Ščitarjeva.

Informacije su  na ovoj izložbi  pružene u raznim oblicima (vizualne, auditivne, olfaktivne), s ciljem da one budu razumljive i zanimljive i stručnjacima i široj publici, a isto tako i djeci. S obzirom na razne oblike informacija izložba je  pristupačna i posjetiocima s raznim oblicima invaliditeta.