CultureShutdown

shutdownML

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N.Š. Zrinskog 19, Zagreb

Vrijeme trajanja: od 24. prosinca 2013. do 12. veljače  2014.

Koncepcija, inicijator kampanje Dan Solidarnosti Muzeja: Azra Akšamija

Organizacija i produkcija kampanje: Članovi platforme
CULTURESHUTDOWN:Selma Gičević, Asja Mandić, Jasmin Mujanović,  Dietmar  Offenhuber, Susan Pearce, James Thomas Snyder, Jeff Spurr, i Mladen Vuković.
Financiranje kampanje: Azra Akšamija uz podrsku Director's Grant from
the Council for the Arts at MIT
 
Sudionici:  225 kulturnih institucija iz 40 zemalja svijeta
Podrška: CIMAM, ICOM, ICOM Hrvatska, Društvo Povijesničara Umjetnosti
Hrvatske, e-flux.
 
CULTURESHUTDOWN logo: Jegan Vincent de Paul.
 Posebna zahvalnica svim pojedincima, koji su pomogli da se promovira
 ova kampanja, a posebno Ljerka Dublić, Toshiro Ihara, Eva Meran, Floor
 van de Velde, i Zdenka Badovinac.

Glavni sponzor izložbe: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
 
Pokrovitelj izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu

Tehnička izvedba izložbe: Mladen Vuković, Mario Levarda
 
Copyright izloženih fotografija: projekt Cultureshutdown zajedno sa
20 ustanova koje su sastavni dio izložbe

Tema: CultureShutdown je inicijativa pokrenuta u siječnju 2012. od strane prof.dr. Azre Akšamija (MIT, Boston, SAD) i prof.dr. Maximiliana Harthmutha (Nizozemski institut u Istanbulu, Turska) kao odgovor na zatvaranje državnih kulturoloških ustanova u Bosni i Hercegovini. Udružila je intelektualce i umjetnike iz cijelog svijeta, a ponajviše iz Bosne i Hercegovine, Sjedinjenim Američkih Država i Republike Hrvatske. Uz učestvovanje na predavanjima i radionicama o ovoj tematici, voditelji inicijative CultureShutdown su 04. ožujka 2013. godine organizirali Međunarodni Dan solidarnosti za zatvorene državne kulturološke ustanove u Bosni i Hercegovini. Akcija je podržana od ustanova sa svih šest kontinenata i preko četrdeset zemalja je učestvovalo u akciji i pružilo podršku daljnim akcijama inicijative. Važno je napomenuti da su dotične ustanove iznimno cijenjene, a mnoge od njih su nacionalnog karaktera u svojim domovinama. Najveća brojčana podrška je dobivena upravo u Republici Hrvatskoj uz učešće od preko pedeset ustanova.

Rezultat akcije CultureShutdown-a jeste virtualna izložba eksponata koje su sve ustanove na jedan dan zatvorile za javnost i uklonili iz izlagačkog prostora. Mnoštvo fotografija se može pronaći i pogledati u online galeriji na web siteu: http://www.cultureshutdown.net/. Međunarodni Dan solidarnosti je medijski vrlo dobro bio popraćen u Republici Hrvatskoj dok se njegov značaj osjetio i u cijelom svijetu gdje je medijski prezentiran u najvažnijim virtualnim i tiskanim medijima zemalja iz kojih su učestvovale institucije kao i u zemljama iz kojih nije bilo učesnika.

Zbog značajne podrške ustanova u Republici Hrvatskoj javila se ideja da se eksponati iz virtualne galerije prezentiraju na klasični način, u fizičkom prostoru, i selekcija materijala prikaže javnosti koja nije doznala za prethodno djelovanje akcije CultureShutdowna. Budući da je 18. svibnja Svjetski Dan muzeja, Arheološki muzej iz Zagreba je velikodušno ponudio prostor za izložbu te se ovom malom izložbom na taj dan želi ukazati na zatvorene kulturološke ustanove u Bosni i Hercegovini.